Mic ghid de supravietuire in mijlocul unei crize financiare
Data publicarii: 13-10-2008 | Finante-Banci1. Banca, mai buna decat salteaua
Simpla pastrare a banilor la saltea este sigura, dar, pe perioade mari de timp, nu duce decat la devalorizarea economiilor, mancate de inflatie, noteaza Gandul. In septembrie, inflatia anuala a fost de 7,3%, de exemplu. Asta inseamna ca intr-un an, daca inflatia se mentine, mia de lei tinuta sub saltea valoreaza cu 73 de lei mai putin. Dobanzile date de banci la depozitele in lei sunt insa peste nivelul inflatiei cu circa 4%, respectiv de peste 11%. In acest caz, mia de lei pusa la banca poate aduce un castig real (deci peste inflatie) de circa 40 de lei dupa un an. Mai mult decat atat, foamea de lei a bancilor ar putea aduce dobanzi chiar si mai bune. Avantajul depozitelor in euro este ca protejeaza clientii de caderea leului fata de euro. Dobanzile la aceste depozite sunt insa de circa doua ori si ceva mai mici decat la lei.
2. Vreme proasta pentru luat credite
Criza financiara si sentimentul de panica au determinat bancile sa fie mult mai "zgarcite" in a da bani. Acest lucru a dus la cresterea dobanzilor la credite, in special la cele in euro. Dobanda europeana dupa care si bancile de la noi acorda imprumuturi a atins recent maximul ultimilor patru ani. Brokerii estimeaza ca dobanzile la credite au crescut cu 0,5%-2% in ultima perioada, in functie de tipul de credit si de fiecare banca in parte. La creditele in lei, situatia este relativ asemanatoare. Desi dobanda cheie a BNR, care indica bancilor locale la ce dobanda pot da credite populatiei, este de 10,25%, intre ele bancile isi cer dobanzi care urca pana la 15%. Sfarsitul perioadei de criza va aduce cu siguranta dobanzi mai mici la imprumuturi. Problema este ca nu se poate estima exact cand va avea loc acest lucru.
3. Cand sa cumperi casa mult visata?
Una dintre marile necunoscute ale momentului este cand sa iti cumperi un apartament: acum, dupa ce pretul apartamentelor vechi din Capitala a dat inapoi si cu 20% in unele cazuri, sau mai tarziu, cand acestea ar putea fi si mai ieftine, daca va continua ritmul de scadere a preturilor. Expertii imobiliari evita sa dea un raspuns concret. Asteptarile lor sunt insa destul de clare: in Capitala, apartamentele vechi vor continua sa se ieftineasca, fiind prea scumpe pentru ceea ce ofera, in timp ce locuintele noi se vor mentine la acelasi pret sau se vor scumpi usor, in functie de pretul materiei prime, al fortei de munca si de strategia fiecarui dezvoltator. Nehotararea posibililor cumparatori s-a manifestat prin scaderea tranzactiilor cu locuinte in Bucuresti, ei asteptand sa vada cat vor mai scadea preturile.
4. Bursa, recomandata celor cu pofta de risc
Caderea Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care saptamana trecuta a pierdut circa 6,7 mld. de euro din capitalizare (valoarea totala a actiunilor listate), continua sa sperie investitorii. In timp ce pentru cei care au sume mari de bani pe bursa ultimele luni au fost un chin, pentru altii, caderea BVB ar putea fi o sansa de a face bani, fara a neglija insa riscul aferent. Pe bursa se spune "cand e soare vinde, cand e sange pe strada cumpara", adica momentul bun pentru a vinde este cand cotatiile sunt sus si toti vor sa cumpere, iar cel propice pentru a cumpara este cand bursa e la pamant, actiunile sunt ieftine si toti vor sa vanda. La bursa se pot cumpara acum actiuni la preturile de acum trei sau chiar patru ani. Brokerii spun ca actiunile sunt ieftine acum fiind trase in jos de panica generalizata, desi companiile respective au rezultate financiare in crestere.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri