Principalele masuri de sustinere a sistemului financiar adoptate de Eurogrup
Data publicarii: 13-10-2008 | InternationalSefii de stat si de guvern din zona euro (Eurogrup) au adoptat duminica, dupa summitul extraordinar de la Paris, o declaratie care contine o serie de masuri pentru sustinerea sistemului financiar, relateaza AFP, care prezinta cele mai importante puncte ale documentului.
- RELANSAREA PIETEI INTERBANCARE
Pentru a combate lipsa cde incredere care paralizeaza piata interbancara si impiedica bancile sa isi acorde una alteia credite, statele din zona euro vor garanta, asigura sau vor subscrie la creditele contractate de banci pe piata. Creditele vizate vor fi acordate pe maxim cinci ani. Masura vizeaza "completarea actiunilor de refinantare pe termen scurt ale BCE", potrivit declaratiei Celor 15.
Eurogrup subliniaza ca aceste initiative publice nu trebuie sa afecteze concurenta, in special in detrimentul institutiilor care nu recurg la ajutor, si ca nu vor fi gratuite. Cei care beneficiaza de asistenta vor trebui sa ramburseze garantia statului.
In acest scop, operatiunile de refinantare sustinute de state vor trebui sa ia in calcul adevarata valoare a activelor vizate, toate institutiile financiare vor fi eligibile, inclusiv filialele societatilor straine, guvernele vor putea impune conditii beneficiarilor, inclusiv angajamente de finantare a economiei reale, iar dispozitivul de garantare va expira in 31 decembrie 2009.
- CONSOLIDAREA FONDURILOR PROPRII BANCILOR DE CATRE STATE
Pentru ca bancile sa isi joace in continuare rolul in finantarea economiei, acordand credite companiilor si persoanelor fizice, trebuie sa dispuna de fonduri proprii suficiente. Statele vor putea sa consolideze aceste fonduri prin participarea la capitalul bancilor, operatiune care se va desfasura tinand cont de pretul pietei si de solvabilitatea institutiilor financiare.
In paralel, statele trebuie sa incurajeze aportul de fonduri private.
Companiilor care beneficiaza de un astfel de ajutor este posibil sa li se impuna constrangeri specifice.
- RECAPITALIZARILE BANCILOR AFLATE IN DIFICULTATE DE CATRE STATE
Statele isi iau angajamentul sa "impiedice orice faliment al institutiilor financiare care prezinta un risc pentru sistemul financiar in ansamblu" si sunt dispuse sa recapitalizeze bancile aflate in aceasta situatie. Aceasta masura are ca scop protejarea intereselor contribuabililor. Statele vor trebui sa se asigure ca actionarii si directorii institutiilor ajutate isi asuma consecintele salvarii.
- FLEXIBILIZAREA NORMELOR CONTABILE
Institutiile financiare trebuie sa poata sa valorizeze activele, tinand cont de riscul lipsei de "preferinta imediata pentru valorile de piata, care nu mai sunt pertinente pe pietele care nu functioneaza". Aceasta recomandare se refera la noile norme contabile, care le impun companiilor sa isi valorizeze activele la pretul pietei si nu pe baza pretului de cumparare, ca in trecut. Aceasta noua metoda contabila a fost privita drept un factor agravant in criza cu care se confrunta sectorul financiar.
- CONSOLIDAREA COOPERARII IN UE
Guvernele intentioneaza sa consolideze schimburile de informatii intre Guverne, presedintia UE, presedintele Bancii Centrale Europene si presedintele Eurogrup, pentru a permite o "urmarire instantanee si constanta". Liderii statelor din zona euro si-au exprimat speranta ca la urmatorul summit european, de miercuri si joi, va fi adoptat un mecanism pentru imbunatatirea "gestionarii crizei".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri