Diferente salariale mari intre manageri

Data publicarii: 21-10-2008 | HR/Cariere

Diferentele de venituri intre angajatii care ocupa aceleasi pozitii sunt imense, pe piata locala un CFO este platit cu un salariu care variaza intre 25.000 si 70.000 de euro pe an.

In acelasi timp, in multe dintre companiile prezente pe piata romaneasca, managementul resurselor umane se face fara utilizarea unor criterii profesionale, potrivit unui studiu realizat de firma de executive search Antal. "Managerii pe logistica din retail au venituri peste ale celor de pe pozitii similiare din alte tipuri de industrii, iar angajatorii din FMCG Food platesc salarii duble, in unele cazuri, angajatilor din vanzari si marketing, fata de omologii lor cu aceeasi experienta din FMCG non-food", spune Irina Vasile, managing director al firmei de executive search Antal International.

Potrivit acesteia, diferentele intre pachetele salariale ale angajatilor de pe aceleasi pozitii pot fi explicate prin faptul ca nu exista o grila care sa cuprinda numarul minim de ani de experienta sau un profil standard al managerului pe fiecare industrie, in functie de calificari, ani de experienta, rezultate obtinute. Joburile nu sunt aliniate la standardele pietei, iar in unele companii predomina un management haotic al resurselor umane, care sunt conduse dupa preferintele fiecarui angajator.

"Managementul din companii se face fara utilizarea unor criterii profesionale clare sau a unui benchmark profesional pe rolul ocupat si pe industrie. Gestionarea resurselor se face dupa cum reuseste fiecare sa-si gaseasca managerul care i se pare potrivit", explica Irina Vasile. Media salariala pentru pozitia de manager de logistica este de 43.300 de euro pe an, in timp ce managerii de marketing castiga, in medie, aproximativ 51.000 de euro pe an.

"Anul acesta, cresterile in procente pentru posturile din logistica au fost cuprinse intre 9% si 25%, acest departament clasan du-se pe locul trei in topul cresterilor salariale. Printre cei care s-au bucurat de cresteri substantiale ale veniturilor in acest an au fost si angajatii de vanzari - 16%, si cei de marketing - 14%", spune Oana Botolan-Datki, country manager al Consulteam.

Studiul Antal arata ca media salariala a unui CFO este de 53.000 de euro pe an, totusi exista si exceptii, in unele companii, o astfel de pozitie este platita cu 70.000 de euro anual. Astfel de exceptii se regasesc si in cazul pozitiilor de director executiv, media salariala pentru o astfel de pozitie este de 89.500, insa exista companii pe piata locala care isi platesc directorii cu 240.000 de euro pe an.

"Un salariu de 240.000 de euro pe an este o exceptie si nu reflecta realitatea pietei, putine companii isi permit sa plateasca astfel de salarii. Din pacate, doar in vanzari salariile au un oarecare echilibru, spre deosebire de alte pozitii, veniturile din vanzari nu difera foarte mult de la o companie la alta", adauga Irina Vasile. Nu doar diferentele, ci si cresterile salariale din ultimii ani reprezinta o anomalie pe piata muncii. In opinia lui Alexandru Talmazan, managing partner al firmei de executive search Wrightson Romania, in ultimii doi ani, am asistat la cresteri salariale aberante.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: