Criza economica impulsioneaza piata de MBA in tarile dezvoltate

Data publicarii: 21-10-2008 | Educatie

Criza economica din ultima perioada a dus la cresterea cererii pentru obtinerea unei diplome de masterat in administrarea afacerilor (MBA), in conditiile in care angajatii se tem de posibile restructurari de personal in cadrul companiei unde activeaza, considera reprezentantii scolilor de business.

"In tarile dezvoltate, scolile care ofera MBA au si mai mare cautare din momentul declansarii crizei financiare, pentru ca angajatii vor, pe de o parte, sa fie pregatiti din punct de vedere educational, pentru a face fata restructurarilor de personal, iar pe de alta vor sa inteleaga mecanismele pietei si sa aiba informatiile necesare combaterii efectelor crizei in cadrul companiei in care lucreaza", a explicat, pentru NewsIn, seful programelor de MBA de la Universitatea Reims din Franta, Pascale Baudemont.

In Romania - o piata inca foarte tanara la acest capitol, nu se poate vorbi, momentan, de influente asupra cererii de MBA ale evenimentelor economice in desfasurare. "Deocamdata, piata romaneasca de MBA este abia la inceput, iar criza economica mondiala nu a avut inca niciun fel de repercursiuni asupra cererii de asftel de programe in Romania", comenteaza Oliver Olson, director al CEU Business School Romania.

Momentan, piata scolilor de afaceri este in plina dezvoltare si, cata vreme in Europa de Est si in Asia, cererea nu atinge cotele din America de Nord si Europa Occidentala, nu se poate pune problema unei suprasaturari a pietei. In urmatorii patru ani, Asia va cere intre 50.000 si 70.000 de manageri cu diplome MBA, arata un studiu intreprins de McKinsey Consultancy, firma de consultanta la nivel global in management. Profesorii considera, insa, ca oferta de MBA va fi prea mare in cativa ani, iar scolile vor trebui sa se gandeasca la metode noi de predare.

Statisticile arata ca 38% dintre directorii americani si 16% dintre cei europeni au diplome MBA. Potrivit scolilor de business din Romania, in tara noastra sunt aproximativ 2.500 de absolventi de MBA, popularitatea acestor cursuri fiind tot mai mare de la an la an. Daca din 2006 in 2007, numarul absolventilor MBA a crescut de la 280 la 300, specialistii estimeaza ca, anul acesta, vor obtine diplome MBA peste 500 de persoane. Motivele pentru care programele de administrarea afacerilor sunt populare in randul managerilor din intreaga lume nu sunt salarii mai bune, ci impulsul puternic dat carierei.

Salariile absolventilor de MBA sunt semnificativ mai mari decat ale angajatilor cu alte tipuri de studii, arata studiul Recruiter Survey 2008 realizat de www.topmba.com, portal de oferte MBA. Astfel, intr-un domeniu foarte bine platit, cum ar fi IT si telecomunicatii, un manager cu patru ani experienta castiga, in medie, in Statele Unite si Europa de Vest, 74.000 de dolari pe an, in timp ce unul cu MBA castiga cel putin 100.000 de dolari pe an. Un director din media din zonele mentionate castiga 63.000 de dolari daca nu are MBA, fata de 97.000 de dolari, cat primeste unul cu diploma MBA.

Si salariile romanilor cresc odata cu obtinerea diplomei MBA. "Salariile cresc cu procente de la 50% la 100%. Pe de alta parte, marea majoritate a celor care fac MBA la noi urmaresc sa-si deschida sau sa-si impulsioneze propria afacere. Multi isi schimba si locul de munca datorita noilor contacte pe care le au dupa ce urmeaza cursurile MBA", a precizat Roxana Ionita, coordonator de recrutare la Tiffin MBA Romania, una dintre scolile de profil din tara.

SUA - destinatia favorita 

MBA nu se adreseaza numai celor interesati de finante si management, ci oricui vrea sa aplice marketingul in domeniul in care activeaza, fie ca acesta este medicina, drept sau stiinte umaniste.

Diferenta dintre un masterat si un MBA este ca acesta din urma inseamna studii aplicate de economie, indiferent de domeniul in care vor fi utilizate informatiile. Mai mult decat matematica si finante, MBA inseamna studii de strategie, marketing, leadership si comunicare. Daca masteratele raman destul de didactice, MBA este bazat pe munca in echipa, dezvoltarea unei retele de persoane cu care se poate lucra in viitor, dezbateri si studii de caz. Mai mult, daca masteratul este un tip de studii care urmeaza imediat dupa absolvirea facultatii, scolile de MBA le cer cursantilor cel putin trei ani experianta de munca.

Pentru ca MBA se axeaza atat de mult pe practica, mai ales ca scolile de afaceri lucreaza tot timpul cu companiile pentru stabilirea programei scolare, foarte important pentru cei care doresc o astfel de diploma este sa aleaga un program de studii din zona unde vor sa activeze, in conditiile in care piata difera de la un colt al lumii la altul. "Nu este prea util sa faci MBA in America, daca vrei sa lucrezi, ulterior, in Romania, ci este de preferat sa alegi scoli europene specializate in economia Europei de Est", spune prof. Pascale Baudemont.

Totusi, SUA este destinatia favorita a studentilor care vor sa faca MBA in alta tara decat a lor, dupa care urmeaza Marea Britanie, Canada si Franta. Un studiu realizat, anual, de www.topmba.com arata ca popularitatea MBA-urilor americane a crescut cu cateva procente in ultimii ani, in timp ce MBA-urile europene sunt putin mai slab cotate intre optiunile studentilor.

Cele mai bune scoli de business din lume, potrivit www.topmba.com, sunt Harvard, Wharton si Northwestern, in SUA, respectiv INSEAD, London Business School, IMD, IE si IESE, in Europa.

MBA in Romania, intre 4.000 si 35.000 de euro

Printre scolile de business din Romania care ofera programe de MBA se numara Asebuss, Bucharest School of Management, WU Executive Academy Viena, DeSales University, CEU Business School, Open University of Business School din Marea Britanie si Tiffin University.

Pretul unui MBA realizat in Romania variaza intre 4.000 si 35.000 de euro, in timp ce un MBA in SUA, la Harvard, de pilda, ajunge la 64.000 de dolari, adica peste 40.000 de euro.

Daca in 2002, piata de MBA era de 1,1 milioane de euro, din MBA se va castiga, anul acesta, peste trei milioane de euro, estimeaza reprezentantii scolilor romanesti de profil. Totodata, acestia considera ca, in Romania, piata de MBA nu este inca acoperita. "Avem inca putine programe si absolventi MBA, mai ales daca tinem cont de faptul ca marea majoritate a scolilor de afaceri sunt in Capitala", considera Roxana Ionita, de la Tiffin University.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: