Bancile se reorienteaza catre creditele in lei cu dobanda fixa

Data publicarii: 22-10-2008 | Finante-Banci

Socul de curs si de dobanda aferent creditelor in valuta a determinat ca marea majoritate a bancilor, ale caror norme au fost avizate de BNR, sa se reorienteze catre creditele in lei cu dobanda fixa, gradul de indatorare fiind mult diminuat, intre 38% si 66% din venituri.

"Am vazut ca foarte multe banci ale caror norme au fost avizate de BNR s-au orientat catre creditele in lei cu dobanda fixa. BNR a avizat normele a 11 banci, conform noului regulament, urmand ca zilele acestea sa fie avizate si normele BCR si CEC Bank", a declarat pentru Business Standard Nicolae Cinteza, director al Directiei Supraveghere din BNR. Unii bancheri au pus stop creditarii populatiei in valuta sau au impus restrictii severe.

"Creditul in euro va scadea in timp, deoarece imprumuturile in valuta comporta riscuri. In perioade din acestea, este normal ca fiecare banca sa-si reanalizeze profilul de risc. Nu mai arunca cu banii pe geam", explica Nicolae Cinteza. Bancherii straini vorbesc chiar despre sistarea pe termen scurt, in Romania, a activitatii de creditare pe segmentul ipotecar.

UniCredit Tiriac, Citibank, Banca Romaneasca, Volksbank, Credit Europe Bank, BRD, Intesa San Paolo Bank, Atebank, RBS, Leumi Bank si Banca Comerciala Carpatica sunt bancile care au primit deja avizul Bancii Nationale pentru creditarea persoanelor fizice in conditii mai restrictive. Chiar si asa, unii bancheri vorbesc despre posibilitatea sistarii activitatii de creditare pe segmentul ipotecar.

"Bancile din Romania ar putea opri, pentru o anumita perioada, acordarea de credite ipotecare. Criza de lichiditati afecteaza bancile din regiune si va conduce la un declin accentuat al creditarii in 2008, insa situatia se va imbunatati anul viitor", apreciaza Federico Ghizzoni, responsabilul UniCredit pentru Europa Centrala si de Est. Bancherii locali resping, cel putin pentru moment, ipoteza lansata de sistarea temporara a creditarii ipotecare, chiar daca admit ca sunt mult mai restrictivi din cauza cresterii costului banilor. "BCR are o activitate normala pe creditarea ipotecara.

Nu exista nicio prevedere suplimentara. Pentru calculul dobanzii la lei, tinem cont de cotatia ROBOR din ultima zi a lunii precedente si, pe viitor, intentionam sa luam masuri ca sa nu dezavantajam clientii", a declarat Corneliu Cojocaru, director Comunicare al BCR, liderul sistemului bancar romanesc dupa active. BCR va aplica, dupa aprobarea noilor norme de creditare a populatiei, un grad maxim de indatorare intre 55% si 68% din venitul net. Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, spune ca, dincolo de criza temporara de lichiditate, sistemul bancar ar putea risca intrarea intr-un cerc vicios de neperformanta daca stopeaza creditarea. "Stoparea creditarii ar putea impinge la recesiune, cu efecte in lant asupra capacitatii de rambursare a creditelor atrase atat de firme, cat si de populatie, prin cresterea ratei somajului", a explicat Bogza.

Criza economica externa a determinat bancile sa analizeze mai aprofundat garantiile, care trebuie sa poata fi transformate rapid in bani, in cazul in care clientul intampina probleme in rambursare. Reticenta este vizibila si in gradele de indatorare mult mai reduse practicate de banci, intre 38% si 66%. Nicolae Cinteza puncteaza ca exista si banci care au un grad de indatorare de 70% la creditele in lei cu dobanda fixa, conform noului regulament.

Bancherii au plusat sistematic la dobanzi in ultima perioada. Dobanzile mari din piata monetara, de peste 50%, au adus dobanzi bancare la creditele in lei, in unele cazuri, cu mult peste 22%. "Bancile vor pierde clienti. Acestia au posibilitatea de refinantare la alte banci. Daca vor incerca sa opereze aceste modificari, creditele neperformante vor creste", puncteaza Cinteza. Sunt insa si banci, cum este cazul grecilor de la Piraeus Bank, care au decis sa ia in calcul la stabilirea ratei lunare nivelul ROBOR, aplicabil in data de 16 octombrie 2008, de 15,97%, la care se adauga marja bancii, prevederea aplicandu-se retroactiv pentru toate creditele in lei.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: