Paradoxurile crizei: finantele americane se prabusesc, dar dolarul se apreciaza

Data publicarii: 24-10-2008 | International

Uraganul financiar din 2008 a maturat dintr-o parte in alta a lumii piata financiara, facand sa dispara in cateva luni aproape jumatate din valoarea totala a activelor institutiilor financiare si secatuind peste noapte conturile marilor banci. Toate acestea insa, in mod paradoxal, au ajutat moneda tarii ale carei experimente financiare au scapat de sub control si au ingrozit intreaga lume.

Lucru cu atat mai surprinzator cu cat o lunga perioada de timp dolarul a fost intr-un con de umbra si intr-un picaj constant fata de restul monedelor relevante in afacerile internationale, euro sau yenul. Cu doar sase luni in urma, paritatea dintre euro si dolar atinsese un record istoric, sarind pragul de 1,6. Acum, lucrurile au fost date cu doi ani in urma, pana la 1,2843, raportul din 2006. La fel s-a intamplat si cu lira sterlina. Astazi paritatea este identica cu cea de acum cinci ani, 1,6242, in vreme ce in primele luni ale anului era de 2,0.

Cursa ascendenta a dolarului a inceput in august, cand lumea a constientizat adevarata amploare a crizei, potrivit lui Kathleen Stephansen, directorul centrului de analiza economica din cadrul Credit Suisse.

Refacerea dolarului este "un semn de panica reala si de aversiune fata de risc", spune Stephansen. Investitorii isi lichideaza pachetele cumparate pe vremea cand dobanda de referinta favoriza activele europene. Investitorii institutionali, confruntati cu pierderile de pe piata de capital a Statelor Unite, au lichidat la randul lor activele de aici pentru a nu pierde intreaga suma. Toate acestea au dat dolarului forta in fata celorlalte monede vandute pentru moneda americana.

Castigurile nu mai sunt luate in calcul de investitori, tot ceea ce vor acestia este sa-si protejeze o parte cat mai mare a capitalului, este de parere Derek Halpenny, directorul departamentului de investitii valutare al Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Bancile centrale din majoritatea tarilor s-au mobilizat in incercarea de a limita adancirea crizei, concentrandu-se pe controlul inflatiei. Ca rezultat, investitorii previzioneaza scaderi mai mari ale dobanzii cheie, mai ales in Europa, apropiind-o de cele din SUA si Japonia, consecinta putand fi o scadere a atractivitatii pentru activele europene pe termen scurt.

Moneda americana nu a reusit totusi sa aiba acelasi efect si asupra yenului. Aprecierea monedei japoneze fata de dolar nu este o veste imbucuratoare pentru industria celei mai puternice economii asiatice, principalii afectati fiind exportatorii. Dobanda de referinta stabilita de banca centrala nipona este de 0,5%, cea mai mica din randul economiilor dezvoltate.

"Cu aceasta dobanda si cu scaderea economiei globale, Japonia poate intra nu intr-o recesiune, ci intr-o depresiune economica, in conditiile in care sunt complet dependenti de exporturi", spune Norbert Walter, economist sef al Deutsche Bank.

O parte a economistilor considera artificiala aprecierea dolarului pentru ca nu s-a bazat pe stabilizarea economiei americane. Un rol important in acest trend il are si scaderea pretului barilului de petrol, cotat in sedinta de ieri sub 70 de dolari.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: