O romanca a inventat telefonul care isi identifica posesorul

Data publicarii: 27-10-2008 | IT&C

Doctorand la Universitatea din Enschede, Olanda, o romanca, Ileana Buhan, a dezvoltat o metoda matematica prin care telefonul mobil isi poate recunoaste posesorul, chiar daca unele trasaturi ale fetei se modifica intre timp. Prin respectiva metoda se stocheaza datele biometrice, adica trasaturile fizice si comportamentale ale unei persoane. Iar pentru a putea recunoaste o persoana dupa caracteristicile fizice trebuie facuta o inregistrare biometrica a persoanei, pornind de la amprente, fotografie sau scanare a irisului.

Datorita faptului ca in ziua de azi aproape toate telefoanele au camera de fotografiat, romanca a cautat metoda prin care sa foloseasca biometria pentru a stoca intr-un mod cat mai sigur datele confidentiale din telefoane, potrivit Romanian Global News. O astfel de verificare e mult mai de incredere in comparatie cu PIN-ul de patru caractere folosit in prezent, iar o recunoastere pornind de la o poza este o solutie mai sigura.

Cercetarea facuta de Ileana Buhan a adus o serie de contributii aplicatiei. Ea a dezvoltat o metoda matematica pentru stocarea in siguranta a datelor biometrice cu care apoi telefoanele mobile pot recunoaste diferite persoane, chiar daca acestea isi schimba, spre exemplu, coafura. Buhan si-a propus sa foloseasca fotografiile si alte date biometrice pentru a face ca transferul de date dintre mobile, cum ar fi cel prin Bluetooth, sa fie mult mai sigur. Ileana Buhan s-a nascut in 1979, iar intre 2001 si 2004 a fost asistent universitar la Universitatea de Nord din Baia Mare. Din 2004 e doctorand la Universitatea Twente din Enschede, Olanda.

Curentul