Firmele romanesti vor putea fuziona cu cele din alte state UE

Data publicarii: 27-10-2008 | Afaceri

Societatile comerciale romanesti sau cele europene cu sediul social in Romania vor putea fuziona cu firme care au sediul social in alte state ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, potrivit unui proiect de ordonanta pentru alinierea legislatiei la directivele europene.

Ministerul Justitiei a realizat un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii societatilor comerciale, prin care sunt transpuse in legislatia romaneasca prevederile comunitare referitoare la fuziunile transfrontaliere ale societatilor comerciale, care trebuiau implementate pana la 15 decembrie 2007.

Astfel, va fi introdus in lege un capitol separat privind fuziunea transfrontaliera a societatilor comerciale care au sediul social, administratia centrala sau sediul principal in Uniunea Europeana, reglementarea fiind adresata societatilor pe actiuni, societatilor in comandita pe actiuni, societatilor cu raspundere limitata si firmelor europene cu sediul in Romania, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Compania absorbanta trebuie sa plateasca 10% din actiunile repartizate

Fuziunea transfrontaliera este operatiunea prin care una sau mai multe societati, dintre care cel putin doua se supun legislatiei a doua state membre diferite, sunt dizolvate fara a intra in lichidare si transfera integral patrimoniul lor altei societati, actionarii companiilor absorbite primind actiuni la societatea absorbanta si, eventual, plati in numerar de maximum 10% din valoarea actiunilor repartizate.

De asemenea, fuziunea se mai poate produce cand o societate este dizolvata fara a intra in lichidare si-si transfera patrimoniul in totalitate altei companii care detine integral actiunile sale sau alte titluri conferind drepturi de vot in Adunarea Generala.

Prevederile fuziunilor transfrontaliere nu se aplica organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare, fondurilor inchise de investitii, precum si altor entitati care au ca obiect de activitate plasamentul colectiv al resurselor atrase de la public si care functioneaza pe principiul repartizarii riscurilor.

Realizarea unei astfel de fuziuni, rezultand fie o societate comerciala cu sediul social in Romani, fie una cu sediul social in alt stat membru, presupune parcurgerea mai multor etape, primul pas reprezentandu-l alcatuirea unui proiect comun de fuziune, care trebuie sa cuprinda, printre altele, forma, denumirea si sediul social ale tuturor societatilor participante la fuziune, precum si ale societatilor nou infiintate, conditiile alocarii de actiuni la societatea absorbanta sau nou-infiintata si rata de schimb a acestora.

Proiectul de fuziune trebuie depus la Oficiul Registrului Comertului, unde sunt inmatriculate firmele romane participante la fuziune, iar dupa vizarea acestuia de catre judecatorul delegat va fi publicat in Monitorul Oficial, partea a IV-a, pe cheltuiala partilor, cu cel putin 30 de zile inainte de datele sedintelor in care Adunarile Generale urmeaza sa decida asupra fuziunii. De asemenea, proiectul de fuziune trebuie evaluat de unul sau mai multi experti independenti, iar hotararea necesita aprobarea tuturor societatilor participante.

Curierul National