Globalizarea economica se masoara in numarul de expati

Data publicarii: 28-10-2008 | HR/Cariere

Numarul angajatilor cu contracte internationale s-a dublat in ultimii trei ani ca urmare a globalizarii tot mai accentuate a economiei, potrivit studiului 2008/2009 Benefits Survey for Expatriates and Globally Mobile Employees realizat de firma de consultanta Mercer.

Conform raportului, care a inclus chestionarea a 243 de companii multinationale, numarul angajatilor straini la nivel global a ajuns la 94.000, fata de 50.000 in 2005-2006. 47% din companiile cuprinse in studiu au declarat ca incurajeaza atragerea de expati cu contracte de 1-5 ani, iar 38% au raportat o crestere a angajatilor din categoria "nomazi globali", in care intra cei ce se muta des dintr-o tara in alta.

"Cresterea este condusa de companiile prinse in jocul globalizarii. Ele se straduiesc sa cucereasca noi piete si sa castige avantaj fata de competitie. Ele vin, in general, cu proprii experti pentru a sustine lansarea noilor baze si, la inceput, apeleaza intr-o mai mica masura la managerii locali. Multinationalele au dat nastere unor nomazi globali care se muta dintr-un stat in altul in scopul organizarii noilor baze", spune Robert Lockley, coordonatorul studiului.

Pentru 86% din companiile cu prezenta internationala, expatii sunt considerati o prioritate in derularea afacerilor. Ei incearca sa ii stimuleze cu pachete salariale si bonusuri atractive, datorita importantei lor in castigarea de noi cote de piata in alte tari.

Nici Romania nu face exceptie de la regula, in ultmii ani Bucurestiul si alte cateva mari orase atragand importante companii straine, dornice sa profite de o economie cu bun potential de dezvoltare, dar si de avantajele unei forte de munca inca ieftina.

Circa 300 de noi manageri straini completeaza, anual, esaloanele de conducere ale multinationalelor din Romania, consolidand o comunitate a expatilor dominata de cetateni din Grecia, Italia si Olanda.

Panos Manopoulos, managing partner in cadrul companiei de executive search Stanton Chase, estimeaza ca in tara intra, anual, intre 200 si 300 de straini pe pozitii de conducere. Potrivit acestuia, in momentul de fata exista cel putin 10.000 de expati cu contracte limitate, cifra neluand in calcul numarul strainilor stabiliti pe piata romaneasca.

Potrivit studiului "Total Remuneration Survey", realizat anual de Mercer, salariul mediu brut al unui CEO din Romania este de 11.600 de euro. Suma este cu pana la 20-30 de procente mai mare decat cea obtinuta de un manager in tari precum Portugalia, Grecia sau chiar Spania.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: