Industria auto, sectorul cel mai afectat de criza economica
Data publicarii: 03-11-2008 | EconomieSectorul din economia romaneasca care va fi cel mai puternic afectat in contextul crizei economice globale va fi industria auto, in conditiile in care marile companii pentru care se produc piese si automobile isi restrang activitatea, a declarat Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM.
Potrivit acestuia, alte sectoare din economie care vor avea de suferit de pe urma crizei vor fi cele care presupun contractarea de credite. "De exemplu, industria mobilei va suferi cu siguranta o stagnare, daca nu o scadere, ca si cea a electocasnicelor", a precizat ministrul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale.
Pe de alta parte, in opinia oamenilor de afaceri, toate domeniile economice vor avea de suferit, proportional cu marimea sectorului respectiv.
"Fiecare activitate va fi afectata la scara ei, proportional cu marimea domeniului, respectiv a afacerii", a declarat, pentru NewsIn, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Cristian Parvan.
In ceea ce priveste modul in care se va manifesta criza financiara in Romania, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, considera ca, in urma cresterii costurilor cu creditele, se vor bloca investitiile incepute si nu se vor mai contracta investitii noi.
De asemenea Nicolescu a mentionat ca va avea loc si o reducere a investitiilor straine, care se va reflecta in reducerea comenzilor pentru sectoare precum constructii, transport si industrie.
Potrivit reprezentantului CNIPMMR, criza mondiala nu ii va ocoli nici pe muncitorii romani din strainatate, care vor trimite mai putini bani in tara.
Un alt efect al crizei economice, spune Nicolescu, va fi de natura psihologica, firmele romanesti devenind circumspecte in toate actiunile antreprenoriale.
Reprezentantul intreprinderilor mici si mijlocii propune si cateva masuri necesare diminuarii efectului crizei financiare.
"Ar trebui infiintat un program special in cadrul ajutorului de stat care sa vizeze subventionarea dobanzilor la credite, astfel incat acestea sa ramana la aceleasi costuri", a subliniat Nicolescu.
Acesta a adaugat ca o ala solutie consta in introducerea unor sesiuni de consultanta si training pe baza de voucher, pentru gasirea celor mai bune solutii de marketing pentru IMM in astfel de situatii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri