Top 10 mari investitori bursieri ai tuturor timpurilor

Data publicarii: 04-11-2008 | Bursa

Investitiile bursiere nu sunt un simplu joc de noroc asa cum multi brokeri din zilele noastre au tendinta sa creada. Decizia de a cumpara sau a vinde ar trebui sa aiba in spate o cultura economica vasta, o inteligenta superioara si o intuitie formata in ani de experienta. De-a lungul timpului au fost putini investitori cu adevarat profesionisti, care au actionat pe baza unei stiinte a investitiei, iar 10 dintre acestia au fost inclusi intr-un top realizat de cotidianul britanic The Times.

1. Benjamin Graham a fost nu doar un mare investitor, ci si un cel putin la fel de mare teoretician al investitiilor. Cartile sale inca se vand dupa 50 de ani de cand au aparut. Ideea de baza a conceptiei sale este ca piata de capital este un teritoriu foarte ilogic in care participantii dovedesc un spirit de turma: cumpara atunci cand preturile cresc si vand cand preturile incep sa scada.

Pe de alta parte, un investitor rational si disciplinat nu urmeaza alegerea publicului si nici nu speculeaza oscilatiile pietei. Mai degraba un astfel de investitor cauta actiuni subevaluate si asteapta ca piata sa-si recunoasca si sa-si corecteze greseala. Cand pretul atinge valoarea reala a companiei, atunci este momentul propice pentru a vinde, iar profitul poate fi reinvestit in alta actiune subevaluata.

2. Elev al lui Graham, Warren Buffett este in prezent cel mai bogat om al lumii. Un lucru specific lui Buffett este faptul ca nu este adeptul investitiilor in fonduri mutuale, alegand sa investeasca semnificativ in cateva companii. Miliardarul crede ca o diversificare prea mare a portofoliului poate diminua randamentele la fel de mult ca si lipsa oricarei diversificari. Buffett prefera investitiile pe termen lung, cu grad de risc scazut, mai putin expuse fluctuatiilor nedorite de pe piata de capital.

3. Philip Fisher este considerat un pionier al investitiilor in cresteri. Cei care folosesc acest stil investesc in companii ale caror cresteri sunt peste medie, chiar daca indicatorii fundamentali arata ca actiunile acelor societati sunt prea scumpe. De exemplu, Fisher a cumparat actiuni Motorola in 1955, cand compania producea doar aparate radio si nu le-a vandut pana la moartea sa in 2004. In cartea sa, Fisher spune ca cel mai bun moment pentru a vinde o actiune este "aproape niciodata".

4. Thomas Rowe Price si-a inceput cariera in timpul Marii Depresii, iar lectia pe care acesta a invatat-o este ca nu trebuie sa detii numai lichiditati, ci trebuie sa le investesti in actiuni. Price considera ca pietele financiare sunt ciclice. Actionand contrar celorlalti investitori, Price a investit in companii bune pe termen lung, strategie de care nu se mai auzise la acea vreme.

5. Templeton a devenit miliardar fiind un adevarat pioner al fondurilor mutuale diversificate global, incluzand fondul infiintat in 1978 - Templeton World. Fondul sau de investitii Templeton Growth a fost printre primele fonduri care au investit in Japonia in mijlocul aniilor 1960. Acest fond a returnat o rata de profit anuala de 16% de la creare pana la retragerea lui Templeton in 1992, avand cea mai buna performanta din cea de-a doua jumatate a secolului 20. In 1954, Templeton a plasat in fond 100.000 dolari care reinvestiti au devenit 55 milioane in 1999.

6. Mark Mobius este unul dintre cei mai mari specialisti in piete emergente, facandu-si scoala in fondul de investitii al lui Templeton. Mobius supervizeaza aproximativ 29 de miliarde de dolari investiti in actiuni pe pietele emergente de catre Templeton Asset Management, o divizie a Franklin Resources.

7. Anthony Bolton este unul din marii investitori "contrari" care are suficient sange rece incat sa nu urmeze dinamica majoritatii. El, de regula, cumpara actiuni pe care nimeni nu le doreste in portofoliu, actiuni cu preturi mici, neapreciate de piata. Marea sa calitate este anticiparea corecta a traiectoriei pietei, lucru dovedit cu actuala criza, pe care a vazut-o cu cateva luni inainte sa apara efectiv.

8. Neil Woodford conduce unul dintre cele mai mari fonduri din Marea Britanie, cu peste 13 miliarde de lire sterline in portofoliu. La fel ca si Bolton a intuit din timp ca bancile din Statele Unite fac excese uriase si ca in cateva luni lucrurile vor capata o turnura negativa. Drept urmare, si-a retras toate investitiile din banci punandu-se la adapost de furtuna financiara. El a investit in domenii considerate demodate, precum industria tutunului sau in utilitati.

9. Nils Taube a fost unul dintre cei mai longevivi manageri de fond de investitii. S-a remarcat prin echilibrul dovedit in timpul crizei din 1973-74, cand, fata de alti investitori, a achizitionat actiuni considerate definitiv pierdute.

10. Robin Geffen face parte din generatia tanara de investitori, fondul sau, Neptun Investment, fiind lansat abia in 2002. Strategia lui este cea clasica, a investitorilor contrari, dovedita eficienta in momentele de panica si de cadere masiva a pietei.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: