Falimente de proportii si concedieri masive in SUA

Data publicarii: 10-11-2008 | International

Inca o mare companie americana si-a anuntat falimentul, iar alte doua reducerea semnificativa a fortei de munca, rezultatul cumulat fiind ingrosarea numarului de someri cu alte cateva mii.

Al doilea mare retailer american de produse electronice si electrocasnice, Circuit City, a cerut sa intre sub protectia legii falimentului. Conform cererii de intrare in faliment, compania detinea pana la 31 august active in valoare totala de 3,4 miliarde dolari si avea datorii de 2,32 miliarde dolari la peste 100.000 de creditori.

Retailerul nu a putut face fata concurentei venita din partea Best Buy, principalul lant de electronice din SUA. Anul trecut a afisat o pierdere record de 320 milioane dolari, iar luna trecuta a anuntat inchiderea a 155 de magazine si concedierea a 20% din forta de munca. Numarul total de concedieri ar putea fi de 7.000.

Tot astazi, Deutsche Post AG, care detine compania de curierat DHL, a anuntat concedierea a 9.500 de angajati din Statele Unite si inchiderea tuturor centrelor expres ca urmare a scaderii afacerilor.

Cei 9.500 de angajati disponibilizati se adauga unei alte restructurari recente, care a facut 4.500 de victime in randul fortei de munca a DHL, majoritatea soferi, curieri si muncitori in depozite. Serviciul expres al companiei din SUA are circa 18.000 de angajati.

Reteaua internationala DHL leaga peste 220 de tari si teritorii din intreaga lume, inclusiv Romania. DHL are 285.000 de salariati, si este detinuta in proportie de 100% de Deutsche Post World Net.

Si cel mai mare producator de automobile din lume, General Motors (GM), a anuntat luni ca va reduce productia la fabricile de pe continentul american, din cauza scaderii cererii, decizie in urma careia circa 5.500 de angajati nu vor mai avea activitate.

Hotararea va fi aplicata incepand cu primul trimestru al anului viitor. Totodata, reprezentantii General Motors au anuntat ca vor inregistra in ultimele trei luni ale acestui an cheltuieli de 300 de milioane de dolari cu reducerea capacitatii, cumuland la nivelul anului 2008 cheltuieli de 1,4 miliarde de dolari numai pe acest segment.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: