Top 5 fraude cu bani din fondurile europene
Data publicarii: 10-11-2008 | DiverseUniunea Europeana are un buget de aproape 123 miliarde de euro pe an, bani veniti din contributiile statelor membre. In prezent UE deruleaza doua mari programe: Politica Agricola Comuna si sprijinirea unor initiative locale prin asa-numitele Fonduri Structurale.
Cea mai mare parte a banilor stransi iau directia unuia dintre aceste programe, dar, uneori socoteala de acasa, care, in cazul UE este sustinerea dezvoltarii regionale, nu se potriveste cu cea din targ. O serie de grupuri de analiza a polticii financiare a UE au atras atentia ca sume importante se pierd din cauza nenumaratelor cazuri de frauda. Si pentru a-si argumenta afirmatiile, Open Europe, o organizatie britanica de analiza, a intocmit un top al celor mai concludente exemple de folosire frauduloasa a banilor rezultati din contributia tuturor cetatenilor Uniunii.
1. Dentistul hraparet. Un dentist dintr-un mic orasel italian a cerut bani UE pentru o afacere cu panouri solare. Cu ei insa si-a cumparat un Ferrari Testarossa in valoare de 200.000 euro, o masina de Formula 1 si alte 55 masini de lux. Cazul dentistului a facut parte dintr-o schema de fraudare mult mai ampla, cifrata la aproximativ 80 milioane euro, in care patru companii au deturnat fonduri comunitare timp de patru ani.
2. Senatorul viermilor. Filippo Bubbico, senator italian, a solicitat 100.329 euro pentru o afacere cu viermi de matase. In plus, el a incheiat contracte cu o identitate falsa reusind astfel sa atraga fonduri si pentru alte afaceri. Banii erau cheltuiti de regula pe diverse bunuri sau erau impartiti cu rudele sale.
3. Birocratul lacom. In 2006 s-a descoperit ca un functionar belgian al Uniunii Europene a deturnat cateva sute de mii de euro, bani ce urmau sa fie folositi ca ajutor pentru victimele de la Cernobal. Toti banii au fost folositi in interes propriu.
4. Petrecrea de 12 milioane euro. In 2007 a fost descoperit un cont nedeclarat in valoare de 12 milioane de euro, bani dati de UE orasului belgian Charleroi. Investigatiile au scos la iveala ca cele mai mari sume au fost cheltuite pe petreceri sau partide de vanatoare organizate de oficialitatile asezarii.
5. Uniunile burgheze. Liderii unor uniuni de schimb comercial din Italia au preferat ca banii primiti de la UE pentru ajutarea persoanelor cu handicap, somerilor si profesorilor sa ii foloseasca pentru achizitionarea unor masini de lux si pachete turistice. Membrii uniunilor au spus ca au derulat peste 300 de programe de training, niciunul dovedindu-se real.
In cele 100 de cazuri cuprinse in topul Open Europe, Romania apare de patru ori. Procent mic daca ne gandim ca in fiecare an sunt descoperite cateva astfel de fraude, mare parte derulate chiar de persoane cu influenta poltica.
Puteti citi lista completa a fraudelor aici: www.openeurope.org.uk/research/top100waste.pdf
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri