BNR va reanaliza noul regulament de creditare la trei luni dupa aplicare

Data publicarii: 19-11-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat bancile, in momentul aplicarii noului regulament de creditare a populatiei, ca va reanaliza normele dupa trei luni, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 - care a modificat si completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice - a fost publicat in Monitorul Oficial in 22 august si a inceput sa fie aplicat de toate bancile de la inceputul lunii octombrie.

Marti dimineata, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a declarat ca bancherii vor solicita bancii centrale revizuirea regulamentului privind creditarea populatiei, pentru a debloca activitatea de creditare ipotecara.

"Vom propune bancii centrale revizuirea Regulamentului nr. 11 (din 19.08.2008 n.r.), pentru reluarea creditarii in domeniul imobiliar. Noile norme au blocat acest tip de credit in conditiile actuale, de teama si neincredere. Dupa ce am facut ajustarile impuse de regulament, am observat ca foarte putine persoane se mai pot califica pentru un credit ipotecar", a spus Ghetea, la Forumul Bancar Roman.

El a precizat ca, in momentul discutarii regulamentului, conditiile din piata erau diferite si ca nimeni nu anticipa inrautatirea actuala.

Presedintele ARB a precizat ca revizuirea nu vizeaza creditul de consum si ca, in principal, modificarile vor viza testele de stres aplicate portofoliilor bancilor.

"Modificarea se dovedeste a fi deosebit de daunatoare pentru continuarea creditarii in domeniul imobiliar", a adaugat Ghetea.

Potrivit presedintelui ARB, noul regulament de creditare a populatiei a redus, in medie, cu 5 puncte procentuale gradul maxim de indatorare, insa acesta variaza in functie de diferitele titpuri de credit.

Regulamentul nr. 11 impune cerinta ca bancile sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare.

Astfel, bancile vor analiza capacitatea de rambursare a clientilor "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", se arata in regulament.

Bancile vor fi obligate, de asemenea, sa stabileasca gradul maxim de indatorare a clientilor in mod diferentiat pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (ipotecar, de consum etc), pe tipul creditului (in functie de valuta, indexare, tipul dobanzii, perioada de acordare, comportamentul clientilor si garantii) si luand in considerare riscuri precum cel valutar, de rata a dobanzii si de majorare a costului creditului.

Banca centrala mai cere bancilor, la calculul gradului maxim de indatorare, sa tina cont de cea mai mare majorare a ratei dobanzii - conform statisticilor BNR -, de cel mai ridicat nivel al aprecierii valutei in care se acorda creditul fata de leu si de cea mai mare crestere a comisioanelor.

NewsIn