Hipnoza, panaceu in criza financiara

Data publicarii: 21-11-2008 | Diverse

Pana acum, uraganul financiar a facut 160.000 de "victime". Daca ii adaugam si pe cei 53.000 de angajati propusi pentru disponibilizare in urmatorul an de Citigroup ajungem la o suma deloc mica, de peste 200.000 de someri bancari. Vestea nu este rea pentru toti. Cateva persoane par a-si freca mainile de bucurie la aflarea unor astfel de stiri.

Este vorba de proprietarii cabinetelor de hipnoza din apropierea marilor centre financiare precum Wall Street-ul din New York sau City-ul din Londra. Pentru ei, orice nou faliment in randul companiilor din piata de capital insemna un procent in plus adaugat la portofoliul de clienti, scrie cotidianul de afaceri Wall Street Journal.

Dupa ce a fost concediat, Gary Manouelian, angajat al uneia din marile banci de investitii, a devenit extrem de anxios. Gandul ca nu-si va mai putea plati ipoteca si ratele la cardul de credit ii marcau intreaga zi, facandu-l sa nu se poata concentra la nimic altceva. In cele din urma solutia gasita a fost apelarea la hiponoza.

Dupa 30 de sedinte, pe care a platit 1.500 de dolari, Manouelian spune ca s-a simtit in stare sa accepte un job cu mult sub pregatirea lui, care insa i-a permis sa-si plateasca toate datoriile. Pentru aceasta ii multumeste hipnotizatorului Laura Ryan-Day. "Cu siguranta m-a facut sa-mi schimb optica. Sunt mult mai increzator in mine si mai putin stresat".

Hipnoza este folosita de zeci de ani ca solutie pentru dependentii de tutun, pentru cei care vor sa slabeasca sau sa doarma mai bine. Abia de curand a devenit un bun remediu pentru oamenii de afaceri sau angajatii obisnuiti cu un standard inalt de viata, privati brusc de toate avantajele.

In hipnoza, terapeutii folosesc un ton calm si uneori muzica pentru a induce clientilor o stare de relaxare adanca. Ei sunt apoi sugestionati sa-si schimbe comportamentul, sa-si adapteze gandurile si sa-si atinga tintele propuse. Nu este necesara nici o scrisoare de recomandare pentru a practica hipnoterapia, fapt ce a creat o tensiune intre cei care au absolvit o universitate de profil si restul practicienilor.

Ryan-Day are o experienta de opt ani in domeniu si un master in consiliere. Ea i-a cerut clientului sau sa poarte ochelari negri pentru a-l ajuta sa se relaxeze si sa se concentreze pe hipnoza. El a fost asezat pe o canapea confortabila si i s-a indus o stare de transa. Sugestia folosita a avut ca idee-forta propozitia "Banii sunt o energie care vine si pleaca". Terapeutul a inregistrat sedintele si l-a incurajat pe Manouelian sa o asculte de trei ori pe zi.

Jacob Bimblich, hipnoterapeut din New York, stie ca atunci cand indicele Dow Jones scade, afacerile lui vor creste. El a observat primele afluxuri de clienti din lumea buna a finantelor dupa colapsul Bear Stearns din martie. In toamna, a inceput sa aiba clienti de la Lehman Brothers, Washington Mutual si alte cateva companii de pe Wall Street.

Bimblich marturiseste ca niciodata nu a urmat o scoala de hipnoza. A invatat meserie lucrand cu alti hipnoterapeuti si citind carti de specialitate. Are in jur de 30 de clienti pe saptamana si percepe o taxa de 60 de dolari pentru o sedinta de o jumatate de ora.

Neil Fiore practica hipnoza de peste 30 de ani in California. Printre clientii lui sunt importanti antreprenori din industria IT. Pentru o sedinta de 25 de minute percepe un tarif de 150 de dolari. El isi incurajeaza clientii sa ii trimita mesaje prin e-mail sau BlackBerry in cursul saptamanii la care raspunde folosind mantre inserate in starea de hipnoza. "Nu am mai avut un numar asa de mare de clienti de cand cu problemele dot-com de acum 10 ani", marturiseste Fiore.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: