Normele de creditare vor sa bage un patrat intr-un triunghi
Data publicarii: 23-11-2008 | Finante-BanciSefa Asociatiei Brokerilor spune ca noile norme de creditare ar trebui modificate in primul rand in sensul calcularii unei solvabilitati a clientului pe toata durata imprumutului.
Metoda de calcul al gradului de indatorare pe toata perioada creditului este dezechilibrata, ia in consideratie cresteri maxime de costuri, dar nu ia in consideratie, de exemplu, si o proiectie a veniturilor pe acea perioada, a declarat pentru Cotidianul Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance si presedintele Asociatiei Brokerilor de Credit din Romania. Acesta este insa doar unul dintre amendamentele pe care brokerii le aduc la noua forma a regulamentului de creditare. Mai mult sau mai putin obiectiv, avand in vedere ca, din cauza adoptarii noilor norme, afacerile intermediarilor au scazut semnificativ, acestia considera ca BNR ar trebui sa modifice regulamentul in asa fel incat, la calculul solvabilitatii, banca sa poata lua in consideratie un portret din viitor al solicitantului, nu numai capacitatea sa de plata din momentul acordarii.
"Calculul proiectiei solvabilitatii viitoare a clientului pentru un credit ipotecar care conduce la o suma maxima pe care o poate accesa acum tine cont doar de situatia la azi a dobanzilor, si nu de proiectiile economice. La lei, de exemplu, facem calcule pe situatia la azi din piata, relativ atipica (piata monetara, dobanzi interbancare si volume de tranzactionare), si nu tinem cont de proiectia tintelor de inflatie si a indicatorilor macroeconomici pe urmatorii ani care ne-ar duce impreuna cu estimarea cresterii veniturilor la o ajustare semnificativa a calculului de stres", spune Bidian. De asemenea, sefa brokerilor identifica o problema si in ceea ce priveste modalitatea de selectie a veniturilor eligibile. "De asemenea, considerarea veniturilor eligibile trebuie facuta in corelare cu piata romaneasca, cu studii pe industrii si categorii socio-profesionale, cu fiscalitate, cu istoric de plata si profil client si nu numai cu numarul si tipul in format standard ale documentelor cerute. Altfel incercam sa bagam un patrat intr-un triunghi si fiecare se plange ca celalalt nu are forma potrivita", explica CEO de la Kiwi.
De altfel, si bancherii au cerut in cateva randuri, ultima data raspicat prin vocea presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor, modificarea regulamentului de creditare. "Vom propune bancii centrale revizuirea Regulamentului nr. 11 (privind creditarea populatiei - n.red.) pentru reluarea creditarii in domeniul imobiliar. Noile norme au blocat acest tip de credit in conditiile actuale de teama si neincredere", spunea presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.
Mai mult, seful bancherilor sugereaza BNR ca o reducere a rezervelor minime pentru pasivele in lei ar fi mai mult decat potrivita ca masura pentru sprijinirea economiei nationale. "Am avut, in cadrul intalnirii cu premierul de saptamana trecuta, o serie de propuneri care vizeaza masurile pe care ar trebui sa le ia banca centrala", a spus Ghetea. Pozitia Bancii Nationale nu pare a fi insa favorabila unei modificari a regulamentului in conditiile in care bancile mentin inca dobanzi foarte mari la creditele in lei. "Bancile au ajuns sa practice dobanzi de 9-10% la depozite si de 35% la creditele in lei, sporin-du-si marja din aceasta diferenta si invocand in acest sens schimbarea conditiilor din piata", spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. "Ei spun ca s-au schimbat conditiile pietei si ma intreb care sunt acele conditii care s-au schimbat atat de mult incat sa permita o astfel de marja?", se intreaba consilierul guvernatorului.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri