Citigroup, un deceniu de fast si scandaluri

Data publicarii: 24-11-2008 | International

Citigroup, ce a primit luni finantare de urgenta din partea statului american, a traversat un deceniu de fast si controverse, osciland intre statutul de gigant mondial in sectorul serviciilor financiare si implicatiile in unele dintre cele mai grave scandaluri bursiere din Statele Unite, scrie AFP.

  • aprilie 1998: Citigroup ia nastere prin fuziunea dintre Citicorp si Travelers.
  • anii 2000: Banca, condusa de  Sandy Weill, trece printr-o perioada marcata de numeroase achizitii si se transforma intr-un "supermarket al bancilor", referitor la capacitatea de a oferi toata gama de servicii financiare.

Titlurile Citigroup s-au apreciat pana la un nivel record de 57,50 dolari in 2000.

Banca Citigroup este asociata cu scandaluri bursiere fara precedent, ce au zguduit Statele Unite, au dus la falimentul companiei energetice Enron si al operatorului de telecomunicatii WorldCom, in urma unor abuzuri contabile.

Peste zece brokeri din cadrul Citigroup, printre care si Jack Grubman, au fost sanctionati pentru publicarea unor rapoarte ce ascundeau intentionat situatia financiara reala a acestor grupuri.

  • martie 2003: Grupul ia o serie de initiative pentru a mari gradul de transparenta si pentru a limita conflictele de interese, in urma scandalurilor bursiere.
  • vara lui 2003: Charles Prince este numit in fruntea grupului. Analistul Sallie Krawcheck a preluat conducerea companiei de brokeraj a grupului Smith Barney, apoi functia de director financiar. Sosirea lor este vazuta ca inceputul unei noi ere in cadrul Citigroup.
  • mai 2004: In continuare afectata de scandalurile bursiere, banca Citigroup anunta provizioane de 4,95 miliarde dolari, suma aproape egala cu profitul din trimestrul precedent, pentru a face fata numarului tot mai mare de litigii.
  • iulie 2004: Grupul italian Parmalat depune plangere impotriva Citigroup, acuzand-ul ca a ascus situatia financiara reala a companiei si ca a jucat un rol important in evenimentele ce i-au grabit falimentul, in 2003.
  • februarie 2005: Citigroup anunta un nou cadru etic, dupa un scandal legat de o serie de tranzactii suspecte, efectuate de echipa londoneza pe piata de obligatiuni din  Europa.
  • aprilie 2007: Sub presiunile pietei, Citigroup realizeaza prima restructurare din istoria bancii, pentru a mari rentabilitatea, prin concedierea a 17.000 de angajati si delocalizarea altor 10.000.
  • octombrie 2007: Citigroup recunoaste ca a inregistrat pierderi importante in timpul verii, pe fondul crizei creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc. Acesta este inceputul unei serii de deprecieri si de pierderi trimestriale nete.
  • noiembrie 2007: Charles Prince demisioneaza. Este inlocuit de Vikram Pandit, presedintele unui fond de investitii cu grad mare de risc, ce fusese cumparat in 2007 de catre Citigroup. Grupul primeste o injectie de capital de 7,5 miliarde dolari din partea unui fond din emiratul Abu Dhabi.
  • ianuarie 2008: Grupul anunta odata cu rezultatele financiare un ajutor de 14,5 miliarde dolari, bani proveniti, in cea mai mare parte, de la fondurile suverane din Asia. In cursul lunilor urmatoare, Citigroup va relua apelurile in piata.
  • octombrie 2008: Citigroup obtine 25 miliarde dolari prin intermediul planului de salvare a sistemului financiar american, in valoare de 700 miliarde dolari.

Citigroup, ce anuntase ca va cumpara Wachovia, renunta si lasa cale libera bancii Wells Fargo.

  • noiembrie 2008: Titlurile se depreciaza masiv, ajungand sub 4 dolari/actiune in 21 noiembrie.

Vikram Pandit anunta un nou plan, ce prevede suspendarea a peste 50.000 angajati, ce se vor adauga celor 23.000 de concedieri hotarate dupa finalul lui 2007.

Autoritatile americane anunta un plan de sustinere, in schimbul unei participatii in cadrul grupului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: