Criza financiara baga bancherii la recalificare

Data publicarii: 25-11-2008 | HR/Cariere

Bancile trebuie sa-si pregateasca din nou angajatii din cauza situatiei de pe piata financiara, astfel incat acestia sa se reprofileze de pe vanzari pe managementul riscului sau relatiile cu clientii, considera Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman (IBR).

"Singura sansa a angajatilor din sectorul bancar este reprofilarea", a spus Rares, la deschiderea unei serii de conferinte pe tema serviciilor financiare. El a mentionat ca marea majoritate a bancilor au construit retele teritoriale extinse si si-au specializat angajatii pe vanzari, dar acestia vor trebui sa fie pregatiti din nou, cu orientare, de exemplu, spre gestiunea relatiilor cu clientii sau risk management. "Competivitatea fortei de munca va fi determinata de cunoastere", a continuat presedintele IBR.

Rares a dat exemplul unei banci care s-ar putea afla in situatia de a detine 250 de sucursale, dar sa aiba nevoie de doar 100 de unitati, pentru ca segmentul de retail nu a mai crescut atat de mult cum a anticipat.

In Romania exista aproximativ 6200 de sucursale bancare, unde lucreaza 72.000-73.000 de persoane.

Oficialul IBR a explicat ca, astfel, exista 29 de unitati la mia de locuitori pe plan local, comparativ cu 19-20 de unitati la mia de locuitori in Anglia. El a precizat ca exista posibilitatea ca asa-numitul "efect de levier" sa se reduca si sa se puna problema eficientei resursei umane si a profitabilitatii retelei teritoriale. "Pe plan intern, se va produce o reorientare spre atragerea de resurse, fata de abundenta de lichiditate care venea pe pietele emergente. (...) Va exista o reorientare dintre vanzari spre produse de pasiv", a explicat Rares.

Curentul