Criza financiara continua pe axa Paris - Berlin
Data publicarii: 25-11-2008 | InternationalGermania refuza categoric sa puna la bataie mai multi bani pentru planul european de redresare economica, noteaza Adevarul. La o saptamana de la summitul G20 de la Washington, Berlinul isi mentine reticenta fata de masurile avute in vedere la Bruxelles pentru depasirea crizei economice.
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, au pledat ieri pentru planuri de relansare economica "pentru fiecare tara, in functie de situatia ei" si coordonate cu restul Uniunii Europene.
Cele doua tari doresc ca Europa sa intre pe "calea coordonarii", a declarat Nicolas Sarkozy intr-o conferinta de presa comuna, la sfarsitul intrevederii care a precedat Consiliul de Ministri franco-german. Cancelarul german a cerut sa se evite orice "graba" in momentul luarii de masuri impotriva crizei economice, deoarece informatiile nu sunt intotdeauna "usor" de interpretat si exista riscul de a se confunda "actiunea si graba".
Afirmatiile cancelarului german vin cu doua zile inainte ca Uniunea Europeana sa decida cati bani va pune la bataie pentru sprijinirea industriei europene si a locurilor de munca.
Surse de la Bruxelles au dezvaluit presei ca planul s-ar ridica la 130 de miliarde de euro. Reticent, Berlinul a anuntat ca nu va scoate nici un ban in plus din buzunar, in afara celor 32 de miliarde pentru a ajuta industria germana in urmatorii doi ani. "Vom gasi un raspuns comun, dar cu instrumente diferite", a insistat Merkel.
La randul sau, presedintele Nicolas Sarkozy a declarat ca Franta si Germania au cazut de acord asupra necesitatii adoptarii altor masuri pentru depasirea crizei economice. "Franta lucreaza la aceste masuri, iar Germania se gandeste", a precizat
Sarkozy.
In apararea industriei auto
El a reafirmat ca Franta si Germania au gasit mai multe puncte de convergenta decat diferente de opinie, desi Palatul Elysee dorea sa o convinga pe Angela Merkel cu privire la necesitatea elaborarii unui plan de reactie la nivel european impotriva crizei. Liderul de la Paris a adaugat ca Franta si Germania sunt decise sa-si apere industria auto.
"Nu vom lasa sa cada acest sector. Inteleg ca si in Germania exista aceeasi vointa politica", a mentionat Sarkozy, care a facut referire la masurile adoptate in SUA, unde a fost aprobat un plan de 25 de miliarde de dolari pentru marii constructori.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri