Criza financiara continua pe axa Paris - Berlin

Data publicarii: 25-11-2008 | International

Germania refuza categoric sa puna la bataie mai multi bani pentru planul european de redresare economica, noteaza Adevarul. La o saptamana de la summitul G20 de la Washington, Berlinul isi mentine reticenta fata de masurile avute in vedere la Bruxelles pentru depasirea crizei economice.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, au pledat ieri pentru planuri de relansare economica "pentru fiecare tara, in functie de situatia ei" si coordonate cu restul Uniunii Europene.

Cele doua tari doresc ca Europa sa intre pe "calea coordonarii", a declarat Nicolas Sarkozy intr-o conferinta de presa comuna, la sfarsitul intrevederii care a precedat Consiliul de Ministri franco-german. Cancelarul german a cerut sa se evite orice "graba" in momentul luarii de masuri impotriva crizei economice, deoarece informatiile nu sunt intotdeauna "usor" de interpretat si exista riscul de a se confunda "actiunea si graba".

Afirmatiile cancelarului german vin cu doua zile inainte ca Uniunea Europeana sa decida cati bani va pune la bataie pentru sprijinirea industriei europene si a locurilor de munca.

Surse de la Bruxelles au dezvaluit presei ca planul s-ar ridica la 130 de miliarde de euro. Reticent, Berlinul a anuntat ca nu va scoate nici un ban in plus din buzunar, in afara celor 32 de miliarde pentru a ajuta industria germana in urmatorii doi ani. "Vom gasi un raspuns comun, dar cu instrumente diferite", a insistat Merkel.

La randul sau, presedintele Nicolas Sarkozy a declarat ca Franta si Germania au cazut de acord asupra necesitatii adoptarii altor masuri pentru depasirea crizei economice. "Franta lucreaza la aceste masuri, iar Germania se gandeste", a precizat
Sarkozy.

In apararea industriei auto

El a reafirmat ca Franta si Germania au gasit mai multe puncte de convergenta decat diferente de opinie, desi Palatul Elysee dorea sa o convinga pe Angela Merkel cu privire la necesitatea elaborarii unui plan de reactie la nivel european impotriva crizei. Liderul de la Paris a adaugat ca Franta si Germania sunt decise sa-si apere industria auto.

"Nu vom lasa sa cada acest sector. Inteleg ca si in Germania exista aceeasi vointa politica", a mentionat Sarkozy, care a facut referire la masurile adoptate in SUA, unde a fost aprobat un plan de 25 de miliarde de dolari pentru marii constructori.

Integral in Adevarul