Piata recuperarilor de creante s-a dublat in ultimul an
Data publicarii: 27-11-2008 | Finante-BanciNumarul romanilor care au restante la plata creditelor sau a facturilor de utilitati este in cotinua crestere. Stau dovada datele companiilor de recuperare de creante, care spun ca aceasta piata s-a dublat in ultimul an.
Cele mai multe restante se inregistreaza la creditele bancare, in special la cele de nevoie personale, iar viitorul nu arata deloc bine. Potrivit reprezentantilor Coface, daca situatia economica nu se va imbunatati foarte multi romani nu vor mai avea cu ce sa-si achite datoriile.
"Piata datornicilor s-a dublat. Portofoliul nostru de clienti a crescut cu 60%. In ultimii ani au intrat pe piata noi jucatori, in special jucatori regionali, pentru ca in domeniul colectarii de creante nu vorbim de jucatori internationali, ci de cei din tarile apropiate Romaniei", a declarat Alexandra Rusen, team leader Coface.
Creditele la banci sunt in topul datoriilor romanilor, iar cele mai multe restante se inregistreaza la cele de consum si de nevoi personale.
"Creditele restante in mod sigur vor creste in continuare, dar si celelalte restante: la utilitati, la societatile de telefonie mobila. Pentru ca boomul a fost la creditele de consum in acest moment si restantele sunt la creditele de consum si la creditele de nevoi personale.
Agentiile de colecatre colecteaza in general aceste tipuri de credite. Creditele imobiliare sau ipotecare daca nu se platesc se returneaza bunul sau se executa locuinta", a mai spus acesta.
Daca nu v-ati achitat ratele sau nu v-ati platit facturile, recuperatorii de creante intra in actiune. Modalitatile de recuperare a banilor sunt dintre cele mai diverse.
"Se poate executa orice bun mobil sau imobil aflat in proprietatea lui la momentul respectiv, sau il putem urmari pe urmatorii ani. Timp de cinci ani de zile sunt urmariti pentru suma datorata. In momentul in care vor achizitiona un bun sau se vor angaja se va pune poprire pe salariu sau se va executa acel bun", a mai subliniat Alexandra Rusen.
Insa, daca situatia economica va continua sa se inrautateasca, va fi din ce in ce mai greu si pentru companiile specializate sa recupereze datoriile.
"Credem ca pe viitor va fi mult mai greu sa recuperam datoriile. Va creste foarte mult numarul de cazuti, dar se vor recupera mai greu pentru ca puterea de plata a debitorilor va scadea", mentioneaza reprezentantul Coface.
Conform datelor Codecs, cei mai multi datornici sunt in zona Moldovei, unde si capacitatea de recuperare este foarte scazuta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri