Locuintele fara finisaje - o varianta mai ieftina pentru cumparatori
Data publicarii: 27-11-2008 | ImobiliareBucatarii mobilate, locuri de parcare sau spatii de depozitare gratuite, reducerea suprafetelor locuintelor, discounturi de 15-25% - toate acestea sunt solutii pe care dezvoltatorii de proiecte rezidentiale le-au gasit in incercarea de a resuscita vanzarile pe parcursul unui an care trebuia sa intre in istoria imobiliara ca fiind anul cu cele mai multe ansambluri rezidentiale finalizate, insa s-a transformat in anul care i-a supus pe dezvoltatori la cele mai dificile incercari in materie de vanzari.
Cei care dispun de resurse financiare pentru a finaliza proiectele incepute, si-au revizuit planurile si propun acum cumparatorilor locuinte nefinisate pentru a reduce pretul de vanzare la maximum. "Un apartament "la gri", poate fi cu 10-20% mai ieftin decat unul finisat", precizeaza consultantii EuroMetropola. Deja piata este asaltata de oferte de acest tip: in Pipera, intr-un bloc P+4 dezvoltatorul face o reducere de 300 euro la mp pentru apartamentul predat nefinisat, iar in Otopeni reducerea este de la 300.000 la 260.000 euro, pentru o casa de 400 mp construiti. In sud, la 7 km de Capitala, complexul Green City se dezvolta dupa acest principiu: dezvoltatorul vinde cele 356 de vile din prima faza a proiectului fara finisaje, punand la dispozitia viitorilor proprietari 5 firme de finisaje din Italia si Spania. Daca nici acestea nu sunt pe placul locatarilor, fiecare poate lucra in regie proprie.
"La prima vedere, varianta fara finisaje este convenabila pentru ca este mai ieftina, insa pentru locatarii unui bloc, aceasta varianta s-ar putea transforma intr-un inconvenient: fiecare locatar incepe sa-si finiseze locuinta atunci cand dispune de bani, ceea ce se traduce printr-un santier prelungit la nesfarsit pentru toata comunitatea. Achizitia "la gri" poate fi o afacere pentru investitorii care au propria firma de constructii, vor sa lucreze cu anumiti furnizori de materiale si sa impuna un anumit standard proiectului respectiv. In cazul vilelor, este mult mai simplu: achizitioneaza acum ca sa profite de o oferta scazuta de pret si amana finisajele pentru mai tarziu. Dupa ce Guvernul va reduce TVA-ul pana la 5% pentru locuintele de pana la 100.000 euro, dezvoltatorii vor fi si mai interesati sa vanda fara finisaje, la un pret mai mic, pentru ca viitorii cumparatori sa fie atrasi de aceasta reducere de pret ", au mai explicat cei de la EuroMetropola.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri