Cine isi mai face banca acum

Data publicarii: 01-12-2008 | Finante-Banci

Este un actionar de calitate care nu a avut tangente cu segmentul bancar, nu are legaturi cu industria petrolului si nu face parte din lumea politica. Acesta este profilul omului de afaceri, facut de reprezentantii Bancii Nationale pentru Business Standard, care are bani pentru intrarea pe piata bancara romaneasca in plina criza internationala.

Capitalul necesar este de 10 mil. euro, fara a lua in calcul banii pentru dezvoltarea bancii. Bancherii considera ca, in situatia actuala, unele banci existente in sistemul bancar romanesc se vor orienta spre fuziuni sau tehnici de supravietuire, insa tatonarile omului de afaceri care ar putea deveni bancher din 2009 nu au sistat nici in momentul in care efectele crizei internationale s-au intensificat. "Este o banca cu capital romanesc care se afla in discutii de un an de zile si care a depus de o luna documentatia spre aprobare la BNR. Conform termenului de aprobare, aceasta ar putea primi avizul in trei luni", a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere BNR.

Portretul investitorului exclude din discutie numele omului de afaceri Dinu Patriciu - care este interesat sa cumpere Anglo Romanian Bank de la austriecii de la Erste Bank - si pe cel al investitorului imobiliar George Becali, a carui cerere de constituire a Becali Bank a fost respinsa de BNR. "Consider ca nu este un moment prielnic pentru a porni o noua banca. O banca are nevoie de resurse suficiente, de clienti loiali si mai ales de incredere", a declarat pentru Business Standard Nicolae Danila, omul care a condus liderul pietei bancare romanesti, BCR. Enache Jiru, fost presedinte al CEC, apreciaza ca averea potentialului investitor, pentru a primi autorizatie, s-ar putea cifra la 40-50 mil. euro.

"O banca are nevoie de resurse suficiente, de clienti loiali si mai ales de incredere. Criza actuala impune o ajustare, dramatica uneori, a strategiei fiecarei banci, mergand spre un "core business" care sa-i asigure sustenabilitatea. Bancile existente in sistemul bancar romanesc se vor orienta spre fuziuni sau alte strategii care sa le asigure continuitatea", a punctat Nicolae Danila.

Pe piata bancara romaneasca, care concentreaza 42 de institutii de credit, sunt trei banci si o cooperativa de credit cu capital privat majoritar romanesc: Banca Transilvania, Banca Comerciala Carpatica, Libra Bank si CreditCoop, precum si doua banci cu capital majoritar de stat: CEC Bank si Eximbank. Bancherii intrevad operatiuni de fuziuni si de achizitii care vor produce o noua configuratie a sistemului bancar romanesc. "In 2009, am putea vedea fuziuni si achizitii pe piata bancara romaneasca. Traim vremuri de conservare, de supravietuire. Banca Carpatica si Banca Transilvania raman principalele tinte de achizitie, dar mai sunt si alte banci. S-au auzit tot felul de zvonuri despre RBS Romania si OTP Bank Romania", a punctat Matei Paun, managing partner al BAC Investment Bank. Goana dupa cota de piata a adus repozitionari in topul bancilor, dupa active, la finele lunii septembrie.

Austriecii de la Volksbank au urcat pe locul trei in sistemul bancar dupa active, dupa primele noua luni ale anului, Raiffeisen Bank, ocupanta locului trei, coborand o pozitie in topul institutiilor de credit. Schimbarea jucatorilor bancari in topul dupa active a fost confirmata de reprezentantii Bancii Nationale. Banca cu capital privat majoritar romanesc, Banca Transilvania, a coborat astfel de pe pozitia a patra dupa active, pe care o detinea la jumatatea anului. Astfel, in functie de marimea activelor jucatorilor, topul primilor patru clasati include: BCR - aflata in portofoliul austriecilor de la Erste, BRD - avand ca actionar majoritar Societe-Generale, Volksbank si Raiffeisen Bank.

Institutiile de credit cu capital privat majoritar autohton detin 6,8% din activele bancare, iar bancile de stat au o cota de 5,3%. Restul de 87,9% din active revine bancilor unde pachetul majoritar este detinut de actionari straini. In structura capitalului social pe total sistem, investitiile romanesti detin o pondere mai importanta decat in active, respectiv 14,2% revine capitalului privat romanesc, 11,7% capitalului de stat si 74,1% capitalului strain. Cele 42 de institutii de credit din Romania detineau, la finalul lui septembrie 2008, active in valoare de 79,6 miliarde euro, reprezentand aproximativ 59% din Produsul Intern Brut al Romaniei, fata de 54% din PIB in septembrie 2007.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: