Becurile economice si pungile reciclabile, prea scumpe pentru romani
Data publicarii: 02-12-2008 | MediuOrganizatiile ecologiste arata cu degetul inspre supermarketuri, deoarece acestea nu iau in serios masurile de reducere a consumului de energie promovate la nivel national si international. Doar 5 din 14 lanturi comerciale au anuntat, la solicitarea Greenpeace, ca intentioneaza sa vanda numai becuri economice in urmatorii trei ani. Retailerii au fost insa mai stimulati in "adoptarea" pungilor biodegradabile, un motiv fiind impunerea legislativa de catre autoritatile de mediu.
Organizatia Greenpeace Romania a lansat, in cadrul unei campanii de eficienta energetica, Ghidul hipermarketurilor verzi, in care sunt ierarhizati retailerii in functie de masurile luate impotriva incalzirii globale. Mai precis, organizatia de mediu a clasificat politica lanturilor comerciale fata de eliminarea becurilor cu incandescenta de pe piata, avand in vedere ca la nivelul UE se poarta discutii referitoare la interzicerea folosirii becurilor obisnuite din 2010.
Conform datelor Greenpeace, becurile cu incandescenta consuma cu 80% mai multa energie comparativ cu becurile economice, dar produc aceeasi lumina. In plus, au o durata de intrebuintare mai lunga: 10-12 ani, astfel incat costurile totale de achizitie sunt cu doua treimi mai mici. Organizatia amintita a concluzionat ca, in tara noastra, doar cinci lanturi comerciale vor scoate astfel de becuri la vanzare in urmatorii trei ani: Ikea - din septembrie 2009, Plus - din august 2010, iar Auchan, Cora si Selgros, din 2011.
"La polul opus se afla Metro, care a declarat ca nu va elimina de pe piata becurile cu incandescenta decat in situatia adoptarii unor prevederi legale care sa solicite acest lucru. Hipermarketurile Billa, Bricostore, Mr. Bricolage, Gima, Hornbach, La Fourmi, Mega Image, Penny XXL nu au furnizat nici un raspuns oficial la repetatele solicitari, lucru care indica superficialitatea cu care acestea trateaza problema incalzirii globale", a comunicat Greenpeace. Campania organizatiei de mediu s-a realizat la nivel european, iar cea mai mare receptivitate a fost inregistrata in vestul continentului. Actiunea vine in contextul negocierilor ce vor fi purtate luna aceasta de ministrii energiei din UE referitoare la interdictia folosirii produselor casnice de iluminare slab performante dupa 2010.
Potrivit unui proiect al Ministerului Mediului, si institutiile publice vor trebui sa mizeze pe folosirea becurilor ecologice. Practic, din 2013, jumatate din corpurile de iluminat folosite in institutiile publice trebuie sa fie economice. Masuri asemanatoare fac referire la consumul de hartie reciclabila, produse pentru curatenie biologice si chiar echipamente IT cu un consum redus de energie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri