Care este bancherul cu cea mai proasta prestatie in 2008?

Data publicarii: 03-12-2008 | Finante-Banci

In ultimele luni, industria financiara mondiala s-a transofrmat dintr-un paradis care aducea profituri astronomice celor angrenati in ea si lichiditati aproape nelimitate celor interesati de credite, intr-unul din cele mai negre cosmaruri. Bancile au fost principalele victime: unele au disparut complet de pe scena, alte au supravietuit doar cu ajutorul statului, iar altele, putine la numar, au scapat doar cu pierderi usor de refacut.

Gradul in care au fost afectate este legat in mod direct de calitatile manageriale ale executivilor, astfel, cu cat o banca a avut mai mult de suferit, cu atat managerul sau poate fi considerat mai slab, potrivit unui articol care isi propune sa identifice bancherii cu cea mai proasta prestatie in 2008, aparut in revista britanica Newsweek.

Richard Fuld, CEO-ul de la Lehman Brothers si James Cayene de la Bear Stearns, sunt printre cei nominalizati, insa nici unul dintre ei nu poate fi declarat castigator pentru ca institutiile pe care le-au condus nu au fost banci in sensul plin al cuvantului, ci mai degraba fonduri de investitii cu structura bancara.

La fel AIG, Fannie Mae si Freddie Mac, companii in care s-au bagat sume uriase de bani pentru a fi mentinute in viata. Nici una dintre ele totusi nu este o banca. Un candidat serios ar putea fi presedintele Citigroup, colos bancar sprijinit masiv de stat. Atat ca in acest caz a fost nevoie de "eforturile" a trei CEO pentru a duce cea mai mare institutie financiara aproape de colaps: Sandy Weill, Chuck Prince si Vikram Pandit.

Nominalizatul britaniclor de la Newsweek este Fred Goodwin, director al Royal Bank of Scotland (RBS) pana in octombrie 2008. In opinia acestora deciziile manageriale ale lui Goodwin au dus la transformarea bancii din cea mai mare institutie financiara britanica intr-o ruina detinuta in proportie de 60% de stat.

Politica de achizitii si fuziuni demarata de Goodwin pare a fi marea greseala. In 2000 a cumparat cu 26,4 miliarde lire sterline Natwest. La patru ani distanta a achizitionat cu 10,3 miliarde lire Charter One Financial. In noiembrie 2007, RBS impreuna cu Fortis si Banco Santander finalizeaza cumpararea bancii olandeze ABN Amro, in ceea ce a fost cea mai mare achizitie bancara din toate timpurile, in valoare de 101 miliarde dolari. In plus, a fost realizata intr-o perioada cand criza incepea deja sa isi faca simtita prezenta.

In 2006 banca a inceput lucrarile la un nou sediu in care s-au bagat aproximativ 500 milioane dolari, ce ar fi urmat sa devina unul dintre cele mai mari office-uri din lume. Noul sediu urma sa fie inaugart in 2009.

In momentul de fata RBS a pierdut 91% din valoarea de piata pe care o avea in martie 2007 si inca exista doar datorita celor 20 miliarde de dolari injectati de statul britanic.

George Trifu