Care este bancherul cu cea mai proasta prestatie in 2008?
Data publicarii: 03-12-2008 | Finante-BanciIn ultimele luni, industria financiara mondiala s-a transofrmat dintr-un paradis care aducea profituri astronomice celor angrenati in ea si lichiditati aproape nelimitate celor interesati de credite, intr-unul din cele mai negre cosmaruri. Bancile au fost principalele victime: unele au disparut complet de pe scena, alte au supravietuit doar cu ajutorul statului, iar altele, putine la numar, au scapat doar cu pierderi usor de refacut.
Gradul in care au fost afectate este legat in mod direct de calitatile manageriale ale executivilor, astfel, cu cat o banca a avut mai mult de suferit, cu atat managerul sau poate fi considerat mai slab, potrivit unui articol care isi propune sa identifice bancherii cu cea mai proasta prestatie in 2008, aparut in revista britanica Newsweek.
Richard Fuld, CEO-ul de la Lehman Brothers si James Cayene de la Bear Stearns, sunt printre cei nominalizati, insa nici unul dintre ei nu poate fi declarat castigator pentru ca institutiile pe care le-au condus nu au fost banci in sensul plin al cuvantului, ci mai degraba fonduri de investitii cu structura bancara.
La fel AIG, Fannie Mae si Freddie Mac, companii in care s-au bagat sume uriase de bani pentru a fi mentinute in viata. Nici una dintre ele totusi nu este o banca. Un candidat serios ar putea fi presedintele Citigroup, colos bancar sprijinit masiv de stat. Atat ca in acest caz a fost nevoie de "eforturile" a trei CEO pentru a duce cea mai mare institutie financiara aproape de colaps: Sandy Weill, Chuck Prince si Vikram Pandit.
Nominalizatul britaniclor de la Newsweek este Fred Goodwin, director al Royal Bank of Scotland (RBS) pana in octombrie 2008. In opinia acestora deciziile manageriale ale lui Goodwin au dus la transformarea bancii din cea mai mare institutie financiara britanica intr-o ruina detinuta in proportie de 60% de stat.
Politica de achizitii si fuziuni demarata de Goodwin pare a fi marea greseala. In 2000 a cumparat cu 26,4 miliarde lire sterline Natwest. La patru ani distanta a achizitionat cu 10,3 miliarde lire Charter One Financial. In noiembrie 2007, RBS impreuna cu Fortis si Banco Santander finalizeaza cumpararea bancii olandeze ABN Amro, in ceea ce a fost cea mai mare achizitie bancara din toate timpurile, in valoare de 101 miliarde dolari. In plus, a fost realizata intr-o perioada cand criza incepea deja sa isi faca simtita prezenta.
In 2006 banca a inceput lucrarile la un nou sediu in care s-au bagat aproximativ 500 milioane dolari, ce ar fi urmat sa devina unul dintre cele mai mari office-uri din lume. Noul sediu urma sa fie inaugart in 2009.
In momentul de fata RBS a pierdut 91% din valoarea de piata pe care o avea in martie 2007 si inca exista doar datorita celor 20 miliarde de dolari injectati de statul britanic.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri