Creditul in valuta intra in stand-by
Data publicarii: 05-12-2008 | Finante-BanciLipsa de finantari de la bancile-mama a impins unele institutii de credit din Romania sa sisteze creditarea in euro. Chiar daca oficial nu recunosc, mai multe banci au intrerupt acordarea de imprumuturi in euro. Nici creditele in lei nu mai pot fi contractate atat de usor.
Creditele in euro incep sa fie tot mai greu de gasit in ofertele bancilor de pe piata romaneasca. Daca initial au fost suspendate creditele de nevoi personale negarantate in euro, in momentul de fata, tot mai multe banci extind acest tratament si la nivelul celor ipotecare.
De exemplu, Banca Transilvania a suspendat temporar orice finantare in moneda europeana, oferind doar imprumuturi in lei. Pe pagina web a bancii, creditul apare ca fiind disponibil atat in lei, cat si in euro, dar ofiterii de credite spun ca aceste finantari nu mai sunt acordate temporar.
Volksbank si CEC Bank sunt primele banci care au eliminat din oferta creditele de nevoi personale negarantate in euro, inca din luna iunie. Ulterior, Banca Romaneasca, Libra Bank si ProCredit Bank s-au aliniat la aceeasi politica.
Mai mult, Millennium Bank, Alpha Bank, MKB Romexterra Bank si Bank Leumi nu mai ofera clientilor imprumuturi negarantate nici in valuta, dar nici in lei. Propun insa ca alternativa cardurile de credit a caror limita de imprumut urca si pana la 50.000 de euro.
Situatia ar putea continua inca un an
Lipsa de lichiditati de pe pietele internationale este principala cauza a sistarii finantarilor in euro. Daca pana nu demult bancile de pe piata romaneasca erau alimentate cu valuta de catre bancile-mama, in prezent, situatia pare sa se fi schimbat.
Lipsa de lichiditati a impins bancile-mama sa reduca liniile de finantare a subsidiarelor din Romania, iar acest lucru a inceput sa se resimta tot mai acut. Mai mult, situatia s-ar mai putea prelungi chiar un an. "Situatia va continua pana cand va exista din nou lichiditate pe piata internationala, iar bancile-mama vor putea sa reia finantarea subsidiarelor.
Este posibil ca acest lucru sa dureze inca sase luni sau chiar un an", ne-a spus Dragos Cabat, partener in cadrul firmei de consultanta Financial View.
Desi s-a vehiculat in randul bancherilor ipoteza ca normele de creditare a populatiei impuse de BNR incepand din octombrie au dus la acest "blocaj" in creditare, Cabat spune ca lucrurile nu stau chiar asa.
"Regulamentul explica doar 20% din blocajul de pe piata imprumuturilor. Ca argument, bancile au stopat si creditarea companiilor, desi acest segment nu se supune regulamentului", a explicat Cabat.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri