Nu se mai cumpara apartamente in faza de proiect

Data publicarii: 10-12-2008 | Imobiliare

Criza imobiliara si intarzierile la livrarea apartamentelor noi au facut ca doar locuintele in blocuri finalizate sa mai aiba cat de cat cautare.

Dezvoltatorii care mizau pe vanzarea locuintelor inca din faza de proiect pentru a finanta proiectele imobiliare trebuie sa-si schimbe planurile. Agentii imobiliari spun ca putinii clienti care mai sunt interesati de achizitionarea unei locuinte noi se orienteaza catre blocuri deja finalizate. "Fata de anii trecuti, clientii se reorienteaza catre proiectele in faza avansata de finalizare sau chiar finalizate. Cumparau la inceput in faza de proiect, pentru ca nu prea aveau alte solutii", ne-a spus Leonard Ceausu, reprezentantul companiei Adama, director de vanzari pe zona Titan. Motivul: oferta mai mare . "Motivul principal pentru care clientii se orienteaza catre aceste proiecte il reprezinta oferta mai mare.

Multe proiecte au fost finalizate in acest an sau se afla foarte aproape de finalizare", a amintit Leonard Ceausu. 

Neincrederea este un alt factor care ii determina pe romani sa mizeze pe apartamentele finalizate. Faptul ca in unele ansambluri rezidentiale s-au semnalat intarzieri la livrarea apartamentelor, dar si ca unele companii care anuntasera investitii imobiliare au decis sa le amane pana va trece criza financiara. "Nu avem cerere pentru apartamente in aceasta perioada. Oamenii nu mai vor apartamente in stadiu de proiect, pentru ca nu stiu cand se vor muta in ele, in situatia in care este acum piata imobiliara", spune Dan Titel, managerul companiei imobiliare Domus. Conform unui studiu realizat de compania imobiliara Colliers, vanzarile de locuinte in stadiul de proiect nu vor mai avea o pondere asa de mare in piata. Vanzarile off-plan vor avea o pondere de doar 10-30% din totalul vanzarilor, in vreme ce restul de 70-90% vor fi locuinte finalizate. Nici faptul ca vor beneficia de un discount consistent in momentul achizitionarii unei locuinte in faza de proiect nu este un argument suficient de convingator pentru clienti.

Avantajul cumpararii unui apartament finalizat este ca se poate verifica produsul. "Mai toti clientii asta cauta. Apartamente finalizate sau aproape de finalizare pentru a vedea calitatea apartamentului, a finisajelor, a instalatiilor. Una este sa vada in proiect ca blocul va fi construit din caramida Porotherm, alta este sa vada la fata locului", ne-a spus Oana Ivan, project manager in cadrul firmei Benevo the Homes Store. Cumpararea locuintelor gata finalizate are si dezavantaje. "Normal, un apartament gata finalizat, «ready to move in», este mai scump decat un apartament intr-un ansamblu ce va fi finalizat peste doi ani", a precizat Oana Ivan.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: