Nu se mai cumpara apartamente in faza de proiect
Data publicarii: 10-12-2008 | ImobiliareCriza imobiliara si intarzierile la livrarea apartamentelor noi au facut ca doar locuintele in blocuri finalizate sa mai aiba cat de cat cautare.
Dezvoltatorii care mizau pe vanzarea locuintelor inca din faza de proiect pentru a finanta proiectele imobiliare trebuie sa-si schimbe planurile. Agentii imobiliari spun ca putinii clienti care mai sunt interesati de achizitionarea unei locuinte noi se orienteaza catre blocuri deja finalizate. "Fata de anii trecuti, clientii se reorienteaza catre proiectele in faza avansata de finalizare sau chiar finalizate. Cumparau la inceput in faza de proiect, pentru ca nu prea aveau alte solutii", ne-a spus Leonard Ceausu, reprezentantul companiei Adama, director de vanzari pe zona Titan. Motivul: oferta mai mare . "Motivul principal pentru care clientii se orienteaza catre aceste proiecte il reprezinta oferta mai mare.
Multe proiecte au fost finalizate in acest an sau se afla foarte aproape de finalizare", a amintit Leonard Ceausu.
Neincrederea este un alt factor care ii determina pe romani sa mizeze pe apartamentele finalizate. Faptul ca in unele ansambluri rezidentiale s-au semnalat intarzieri la livrarea apartamentelor, dar si ca unele companii care anuntasera investitii imobiliare au decis sa le amane pana va trece criza financiara. "Nu avem cerere pentru apartamente in aceasta perioada. Oamenii nu mai vor apartamente in stadiu de proiect, pentru ca nu stiu cand se vor muta in ele, in situatia in care este acum piata imobiliara", spune Dan Titel, managerul companiei imobiliare Domus. Conform unui studiu realizat de compania imobiliara Colliers, vanzarile de locuinte in stadiul de proiect nu vor mai avea o pondere asa de mare in piata. Vanzarile off-plan vor avea o pondere de doar 10-30% din totalul vanzarilor, in vreme ce restul de 70-90% vor fi locuinte finalizate. Nici faptul ca vor beneficia de un discount consistent in momentul achizitionarii unei locuinte in faza de proiect nu este un argument suficient de convingator pentru clienti.
Avantajul cumpararii unui apartament finalizat este ca se poate verifica produsul. "Mai toti clientii asta cauta. Apartamente finalizate sau aproape de finalizare pentru a vedea calitatea apartamentului, a finisajelor, a instalatiilor. Una este sa vada in proiect ca blocul va fi construit din caramida Porotherm, alta este sa vada la fata locului", ne-a spus Oana Ivan, project manager in cadrul firmei Benevo the Homes Store. Cumpararea locuintelor gata finalizate are si dezavantaje. "Normal, un apartament gata finalizat, «ready to move in», este mai scump decat un apartament intr-un ansamblu ce va fi finalizat peste doi ani", a precizat Oana Ivan.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri