Romania, pe ultimul loc la marketing direct

Data publicarii: 10-12-2008 | Afaceri

Romania se afla pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est (ECE) in ceea ce priveste bugetul alocat marketingului direct, potrivit unui studiu al agentiei de servicii de marketing direct Linea Directa Communications. Specialistii de pe piata locala estimeaza insa ca bugetele de marketing direct se vor dubla, ca pondere in totalul bugetelor de marketing.

Companiile romanesti aloca, in medie, un buget anual de doar 27.000 de euro, circa 66% din bugetul penultimei clasate, Slovacia. Celelalte tari prezente in studiu sunt Ungaria, Polonia si Cehia. "Romania s-a clasat ultima, pentru ca punctul de plecare a fost foarte jos, iar managerii de aici nu au acordat aceeasi atentie marketingului direct precum cei din Occident", a declarat Dejan Grbic, managing director in cadrul agentiei. Potrivit lui Petra Tekavec, deputy managing director in cadrul agentiei, companiile romanesti nu inteleg inca pe deplin beneficiile mar­ketingului direct. Studiul intreprins de Linea Directa a fost efectuat pe un esantion de aproape 1.300 de manageri din cele cinci tari mentionate, care activeaza in ramuri ale industriei precum FMCG, IT, finante sau HoReCa.

Majoritatea companiilor folosesc sub 10% din bugetul de marketing pentru direct marketing, valoarea medie a acestuia din urma fiind de sub 250.000 de euro. Au fost luate in calcul doar firmele care realizeaza venituri anuale de peste un milion de euro.

Marian Seitan, director general al Hit Mail, principalul jucator de pe piata de profil, spune ca procentajul alocat marketingului direct in Romania nu depaseste, in medie, 4% din intregul buget de marketing.

"Marketingul direct nu face parte din cultura de marketing a multor companii din Romania. Un intreprinzator este aproape obligat sa aloce un procent semnificativ acestui segment daca vrea sa aiba succes", a declarat Seitan. Oficialul Hit Mail este de parere ca actuala criza economica va obliga companiile autohtone sa creasca semnificativ bugetele alocate marketingului direct. "Estimez pentru 2009 o dublare a procentajelor alocate, de la 4% cat este in prezent, pana la circa 8%", a afirmat Seitan. Acesta a dat, spre comparatie, Ungaria, unde procentajul mediu alocat acestui canal de promovare este de circa 12%, iar in SUA acesta depaseste 50%. Seitan este de parere ca cifrele de afaceri ale agentiilor de direct marketing vor creste cu pana la 40% in 2009. "Firmele care activeaza in sectoare precum auto sau imobiliare vor creste foarte mult bugetele alocate marketingului direct", a afirmat directorul Hit Mail. Seitan considera ca bugetele de mar­keting din Romania, estimate la peste 500 milioane de euro, vor scadea anul viitor cu circa 10%.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: