Vocea, sursa de curent a telefonelor mobile viitoare

Data publicarii: 15-12-2008 | IT&C

Bateriile telefoanelor sau laptopurilor, pe care trebuie sa ai mereu grija sa le incarci pentru a nu te lasa descoperit in momente cheie, ar putea deveni in curand istorie si, odata cu ele, si neplacerile cauzate de descarcarea lor.

Cercetatorii lucreaza de mai multi ani la o serie de dispozitive care permit incarcarea automata a unor aparate electrice, pornind de la un principiu fizic numit piezoelectricitate, deja folosit intr-o serie de aplicatii, precum brichetele cu quartz sau in diverse tipuri de sonare.

Fratii Pierre si Jaques Curie au observat in anul 1880 aparitia sarcinilor electrice pe fata anumitor cristale supuse solicitarilor mecanice (presiune, deformare). Sarcina electrica este proportionala cu marimea fortei exercitate.  Acesta este efectul piezoelectric direct, denumirea fenomenului provenind de la cuvantul grecesc "piezo" care inseamna "a apasa".

Oamenii de stiinta incearca sa duca mai departe acest principiu prin crearea unor dispozitive sensibile la undele sonore, capabile sa le transforme in energie electrica. In acest fel un telefon mobil s-ar putea auto-alimenta prin intermediul vocii utilizatorului sau, in general, a zgomotului din jur. Convertorul piezoelectric ar putea fi pus, de asemenea, pe alte aparate mici consumatoare de electricitate.

In momentul de fata unele cluburi de noapte folosesc podele cu senzori piezoelectrici pentru a absorbi si converti energia provenita de la miscarile clientilor. In Hong Kong, clientii unei sali de gimnastica asigura si o parte din electricitatea folosita in incinta, aparatele de forta fiind si generatoare de curent.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: