Managerii din banci, cei mai slabi la capitolul motivarea angajatilor

Data publicarii: 15-12-2008 | HR/Cariere

Un studiu global realizat de SHL, lider pe piata de solutii de management in HR, a revelat ca se inregistreaza diferente mari intre factorii care motiveaza diversi angajati, doar un sfert dintre ei gasind ca managerii au un talent in acest sens. Rezultatele studiului pot fi utile pentru angajatorii care vor sa optimizeze rezultatele angajatilor lor, pornind de la ceea ce ii motiveaza mai mult.

Barbatii pot fi mult mai usor demotivati de un management precar, 38% spunand ca sunt descurajati daca observa ca managerii superiori fac greseli evidente, iar alti 29% daca managerii inferiori dau dovada de nesiguranta in luarea deciziilor.

Pe de alta parta, femeile sunt mai afectate de critici (17%) si de relatiile precare cu colegii (19%). Femeile, insa, sunt mai usor motivate de o discutie informala la o ceasca de cafea, in timp ce barbatii gasesc mai multa motivare in promisiunea ca dupa munca vor fi invitati la o bere, in oras.

Ingrijorator este ca aproape o treime dintre angajatii chestionati au declarat ca nu s-au simitit niciodata motivati de managerii lor, cu un procent sensibil mai mare, 39%, in domeniul financiar si bancar. Liderii cei mai motivati par a fi in media si advertising, doar 19% dintre salariati declarandu-se nemultumiti.

Varsta are la randul ei un impact in motivare, tinerii (angajatii cu varste intre 18 si 34 de ani), fiind mai usor demotivati de o munca neinteresanta (35%), in comparatie cu cei mai varstnici, in randul carora procentul este de doar 26%. In plus, tinerii pot fi motivati de cultura companiei si de mediul de lucru, fapt valabil intr-o mai mica masura pentru cei de peste 35 de ani.

Slaba motivare are efecte negative la locul de munca. Majoritatea respondentilor (46%), au spus ca le induce o stare de stres, in vreme ce 43% au declarat ca sunt tentati sa amane indeplinirea sarcinilor, iar alti 30% ca sunt determinati sa isi caute alt loc de munca.

Recenta criza economica nu pare sa aiba un efect negativ de amploare, 15% dintre angajati spunand ca sunt de fapt chiar mai motivati sa obtina rezultate, cauzele fiind teama de concediere (53%) si oportunitatile de cariera (18%). Doua treimi se declara neafectati la nivel motivational de situatia economica actuala si doar 15% spun ca sunt mai putin motivati.

"O forta de munca motivata este cruciala. Un angajat bine motivat este mult mai interesat de calitatea activitatii sale, mai productiv si se poate dovedi chiar un avocat bun al companiei. Este important ca managerii sa-si motiveze corect angajatii prin politici diferentiate in functie de sex, varsta etc. Unii pot fi motivati de bani, competitie si munca sub presiune, in timp ce altii de incurajari, spiritul de echipa si de aprecierea colegilor", spune James Bywater, coordonatorul studiului.

George Trifu