Dupa companii, si orasele se declara falimentare in SUA

Data publicarii: 19-12-2008 | International

Vallejo, un oras din California, cel mai puternic stat american din punct de vedere economic, a intrat in atentia presei cu cateva luni in urma dupa ce a cerut sa intre sub protectia legii falimentului. Acum, inca doua orasele californiene ar putea avea aceeasi soarta, scrie Wall Street Journal.

Isleton si Rio Vista, doua mici orase aflate la 70 de km de San Francisco, au anuntat ca au angajat avocati specializati in declararea falimentului, ca urmare a incapacitatii de a-si mai onora datoriile. Oficialii localitatilor au spus ca au incercat sa evite acest deznodamant dar ca se vad nevoiti sa abandoneze lupta. 

"Am ajuns la fundul sacului si din martie sau aprilie nu vom mai avea suficienti bani pentru plata salariilor si serviciilor", spune Hector De La Rosa, primarul din Rio Vista.

Edilii orasului nu isi pot pune prea multe sperante in autoritatile statului. Cu doar trei zile in urma, autoritatile californiene au decis stoparea unui proiect de reabilitare a infrastructurii, in valoare de 3,8 miliarde de dolari, in incercarea de a conserva lichiditatiile in contextul unui deficit bugetar ce ar putea ajunge la 40 miliarde dolari in 2009.

Problemele din Rio Vista au inceput anul trecut cand veniturile din impozitele pe case au scazut drastic. Cu locuitori din ce in ce mai putini, retailerii locali au dat la randul lor faliment, reducand si mai mult sursele de venit. Lovitura de gratie a fost data de esecul celor doi mari dealeri auto din oras.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: