Zeci de bancheri, avocati, brokeri - cercetati pentru fraude bancare

Data publicarii: 13-02-2009 | Finante-Banci

Chiar daca presedintele Obama spunea, nu demult, ca nu este acum timpul pentru gasirea vinovatilor, Biroul Federal de Investigatii (FBI) si comitetele Congresului s-au pus deja in miscare pentru a-i gasi pe cei care poarta responsabilitatea crizei si care au irosit si primele miliarde alocate de stat pentru salvarea bancilor. Printre cei investigati se numara opt directori executivi ai unor banci americane de prima marime (Citigroup, Bank of America, Morgan Stanley), dar si tot felul de avocati, brokeri si agenti imobiliari care au "incercat sistematic sa fraudeze sistemul", a dezvaluit directorul adjunct al FBI, John Pistole, potrivit Daily Mail.

FBI investigheaza in prezent nu mai putin de 530 de infractiuni bancare (ale "gulerelor-albe", cum sunt numite infractiunile economice), ce implica aproximativ 38 de banci si institutii financiare mari, multe dintre ele figurand pe lista celor au fost salvate in noiembrie cu miliarde de dolari din banii contribuabililor.

Prin aceste fraude (majoritatea referitoare la credite ipotecare), au disparut sute de milioane de dolari din sistemul financiar american, potrivit marturiei depuse de oficialul FBI in fata Congresului. Jaful este confirmat inclusiv de cel care ar fi trebuit sa vegheze la cum sunt cheltuite sutele de miliarde, Neil Barofsky, reprezentant al Administratiei: "Am deschis deja mai multe cercetari penale. Aceste investitii uriase pe banii platitorilor de impozite, facute intr-o perioada scurta, vor fi studiate indeaproape".

Congresul: "Vrem sa vedem pe ce s-au dus banii"

In total, cateva miliarde din cele peste 400 de miliarde alocate de Congres au fost fraudate, in cele nici trei luni ce s-au scurs din noiembrie. Alte miliarde s-au dus pe bonusurile date angajatilor bancilor (dupa planul din noiembrie). Opt directori executivi de la cele mai mari banci americane au fost nevoiti sa se prezinte si in fata Congresului, pentru a explica modul in care au cheltuit banii. Cativa dintre ei au sustinut ca banii publici nu s-au dus pe bonusuri pentru angajati ori pe dividende, ci ca au fost cheltuiti "cu folos". Directorul Citigroup, Vikram Pandit, a explicat chiar ca el personal a insistat sa i se dea un salariu de doar un dolar pe an si niciun bonus pana cand banca sa nu va face din nou profit.

Printre bancile care au fost "salvate" de stat se afla Bank of America (ce a primit 45 de miliarde), Citigroup (45 de miliarde), JP Morgan Chase (25 de miliarde), Goldman Sachs (10 miliarde), Morgan Stanley (10 miliarde) si lista continua.

Sefii de la Citigroup si Bank of America au explicat Congresului ca banii pe care i-au investit "cu folos" au dus la cresterea creditarii si au prevenit zeci de mii de situatii in care oamenii si-ar fi pierdut casele, relateaza BBC. Explicatiile nu au fost acceptate de comitetul congresional, care a criticat lipsa de transparenta a felului in care bancile au cheltuit banii publici.

"Oamenii mei pur si simplu nu vad dovada ca banii care v-au fost dati ar fi imbunatatit cu ceva situatia", a spus congresmenul republican Gresham Barrett, mai scrie BBC. Informatiile au aparut dupa ce, marti, secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, a anuntat un nou plan de salvare a institutiilor financiare, in valoare de 1,5 trilioane de dolari.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: