Ofensiva impotriva paradisurilor fiscale

Data publicarii: 21-02-2009 | International

Liderii mondiali iau in calcul introducerea unor masuri impotriva activitatilor financiare offshore. In conditiile crizei economice globale, cele mai bogate tari ale lumii vor sa inchida portitele prin care unele companii se sustrag de la plata impozitelor.

Ofensiva este condusa de liderul britanic Gordon Brown, care a anuntat ca negociaza aceasta propunere cu ceilalti lideri mondiali, inainte de viitorul summit al liderilor celor mai bogate 20 de tari ale lumii, pe care il va prezida in aprilie, la Londra.

Propunerile vizeaza un sistem de reglementare a regulilor de impozitare si a activitatilor bancare, care sa acopere toate sistemele juridice, din Elvetia, pana in Insulele Cayman.

"Dupa ce am vorbit cu liderii mondiali, cred ca suntem in masura sa luam masuri in aceasta privinta. Schimbarile pe care le facem trebuie sa se aplice sistemelor juridice din intreaga lume".

Premierul britanic va discuta aceasta problema maine, la Berlin,  in cadrul unui mini-summit al celor patru lideri europeni din G20.

Liderul britanic va gasi probabil sprijin si in SUA. Presedintele american, Barack Obama, a spus, in timpul campaniei electorale, ca Insulele Cayman sunt folosite de corporatiile americane care vor sa evite plata impozitelor.

"Exista o cladire in Insulele Cayman in care isi au adresa circa 12.000 de corporatii americane. Ori este cea mai mare cladire din lume, ori cea mai mare evaziune fiscala de pe planeta", a declarat atunci Barack Obama.

Recent, Antigua, a fost criticata pentru lipsurile din sistemul sau care sa previna banii murdari de a intra in bancile sale, in urma acuzatiilor de frauda impotriva magnatului Allen Stanford.

Evaziune de peste 100 miliarde de dolari

Autoritatile britanice estimeaza ca veniturile pierdute de regat anual ar putea fi intre 3,7 miliarde si 13 miliarde de lire.

Celelalte membre ale G7 si celelalte 13 tari din G20 pierd sume similare, ceea ce inseamna ca principalele tari industrializate ale lumii ar putea inregistra anual pierderi de peste 100 miliarde de dolari in impozite neplatite.

Liderul Gibraltarului, Peter Caruana, a declarat recent ca paradisurile fiscale nu trebuie facute "tapi ispasitori" pentru criza financiara mondiala. "Cauzele crizei nu sunt in Jersey, Guernsey, pe Insula Man, in Elvetia sau in Gibraltar. Criza a inceput in principalele centre financiare  ale lumii: New York, Londra si Frankfurt", a spus el.

Integral in Adevarul