Bancile ofera dobanzi fabuloase doar la depozitele pe termen scurt

Data publicarii: 26-02-2009 | Finante-Banci

In conditiile in care investitiile in imobiliare nu mai ofera randamentele fabuloase de acum cativa ani, cea mai mare parte a economiilor populatiei se indreapta catre depozitele bancare. Cei mai multi dintre romani opteaza pentru depozitele in lei, datorita nivelurilor mari ale dobanzilor oferite, cuprinse intre 12 si 15% pe an, noteaza Gardianul. Aceasta cu atat mai mult cu cat si bancile au inceput sa puna accent pe atragerea de fonduri de la populatie, odata ce efectele crizei economice internationale se fac tot mai simtite in Romania, iar refinantarea externa devine tot mai scumpa. Analistii economici sunt de parere ca, in acest moment de criza, atragerea de economii de la populatie ar putea ajuta economia in ansamblu.

Analistul economic Liviu Voinea spune ca retribuirea depozitelor cu asemenea dobanzi va readuce economia romaneasca spre normalitate, dupa avantul pe care l-a luat creditul in ultimii doi ani. "Bancile ofera dobanzi mari intr-adevar, dar daca ne uitam la DAE (dobanda anuala efectiva, n.r.) la credite, aceasta este mai mare. Randamentele mari la produsele de economisire reprezinta, in momentul de fata, o modalitate pe termen scurt pentru a atrage economiile populatiei si firmelor si pentru a creste increderea in sistemul bancar. Aceste dobanzi vor continua atata timp cat lipsa de incredere va afecta sistemul bancar, pentru a determina populatia sa nu isi retraga banii. Este un paradox care duce la cresterea economisirii in acest moment de criza. E nevoie sa se atraga banii populatiei, situatia in care s-a ajuns cu creditele, care depasesc cu mult valoarea depozitelor", a declarat Liviu Voinea.

Pe de alta parte, analistul economic Ilie Serbanescu considera ca bancile incearca sa atraga acesti bani pentru a-i trimite la bancile-mama. "Daca tot nu dau credite, bancile pot sustine aceste dobanzi mari la depozite, pe termen mediu si scurt. Pe termen lung nu stiu nici ele ce se va intampla. Bancile atrag depozite la aceste dobanzi pentru ca trebuie sa trimita banii catre bancile-mama. Dar atunci cand nu ai banci proprii in sistem, trebuie sa accepti sa iei bocanci in gura", ne-a spus Ilie Serbanescu.

Dobanzile la depozite au sarit de 15%

In prezent, unele banci ofera dobanzi de 14-15% pe an, insa acestea reprezinta promotii pentru o anumita perioada de creare a depozitului. Pentru a vedea efectiv ce suma se economiseste din constituirea unui depozit, am cerut bancilor care practica dobanzi mari sa faca un calcul pentru suma de 15.000 de lei.

Astfel, Banca Romaneasca are un depozit promotional, Depozitul Super, cu scadenta la patru luni, care poate fi constituit pana la 30 aprilie pentru a beneficia de dobanda de 15,50% la lei. Dobanda acumulata de la maturitate va aduce 775 lei in contul clientului. Dupa plata comisionului lunar de intretinere - 3 lei/luna, profitul este 763 lei. Ca o medie lunara, aceasta inseamna 190,75 lei/luna. Dobanda este fixa pe perioada de constituire, iar la scadenta se transfera in contul curent al clientului, iar depozitul poate fi prelungit.

De asemenea, Piraeus Bank ofera o dobanda anuala de 15% la depozitul Piraeus 100, cu scadenta la 100 de zile, insa suma minima necesara pentru constituirea acestuia este de 15.000 lei. In schimb, banca nu percepe nici un comision de administrare sau retragere numerar. Astfel, dupa expirarea termenului, suma pe care clientul o ridica de la ghiseu este de 616,44 lei.

Si Raiffeisen Bank are o promotie la produsele de economisire, pentru depozitele constituite pana la 31 martie, banca oferind o dobanda de 14,20%. Astfel, la depozitul de 15.000 lei, cu scadenta la 3 luni, cu capitalizare, dobanda este de 532,5 lei. Daca banii se retrag la scadenta, nu se percepe comision, in caz contrar aplicandu-se o taxa de 0,5% din suma retrasa.

La Volksbank, pentru depozitul Platinium Extra, cu o dobanda de 14% scadenta la o luna, profitul este de 172,6 lei/luna. Banca nu percepe comision daca suma retrasa este mai mica de 3.000 lei, iar in cazul sumelor mai mari, pentru a nu plati comisionul, beneficiarul contului trebuie sa anunte cu doua zile inainte retragerea, altfel plateste 1% din suma retrasa.

Depozitul de 15.000 lei, constituit pe un an cu dobanda 13,50% la Banca Transilvania, aduce un castig la scadenta de 2.025 lei, iar la constituirea pe 3 luni acesta este de 515,02 lei. Comisioanele practicate sunt: 3 lei pentru deschiderea contului curent si 0,4% din suma retrasa de la casierie.

UniCredit Tiriac Bank are dobanzi promotionale la produsele de economisire - depozitele pe termen de doua luni, constituite pana la data de 28 februarie beneficiind de un randament de 13,25%. La scadenta, bonificatia este de 331 lei, suma din care trebuie scazut comisionul de 20 lei/an pentru intretinere cont curent. Daca banii se retrag la scadenta, nu se percepe comision, in caz contrar aplicandu-se 0,5% din suma retrasa.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: