Jumatate dintre consumatori nu citesc etichetele alimentelor

Data publicarii: 26-02-2009 | Diverse

Consumatorii europeni sunt tot mai interesati de continutul alimentelor, insa nu au facut o obisnuinta din citirea informatiilor nutritionale de pe eticheta acestora, inainte de a le pune in cosul de cumparaturi. Conform unui sondaj european, doar jumatate dintre consumatori citesc etichetele cu regularitate, ceea ce reprezinta, totusi, o crestere fata de cei 30 la suta care aveau acest obicei la inceputul lui 2008. Datele sondajului au fost facute publice in contextul in care o lege comunitara care sa reglementeze modelele de etichetare alimentara se afla pe ultima suta de metri inainte de a fi prezentata in Parlamentul European.

Desi neintelegerile dintre industria alimentara, reprezentanti ai consumatorilor si medici sunt departe de a fi rezolvate, tot mai multe asociatii de profil dau publicitatii cercetari de piata in privinta tendintelor alimentare si a gradului de informare a cetatenilor. Desi unii specialisti au declarat ca multe dintre aceste studii lasa loc la interpretari, asociatiile de consumatori spun ca reflecta destul de bine nevoia de a elabora un act obiectiv si clar, care sa le asigure europenilor accesul la toate informatiile de care au nevoie pentru a sti ce mananca.

O treime dintre cei care citesc nu inteleg informatiile

Conform sondajului, cele mai informate sunt femeile, 60 la suta dintre acestea declarand ca citesc mereu eticheta, si doar 39 la suta dintre barbati avand acest obicei. Dintre cei care sunt preocupati de informatiile nutritionale ale produselor pe care le cumpara, o treime spun ca sunt prezentate intr-o maniera confuza si le vine greu sa aleaga produsele cu adevarat potrivite pentru dieta lor.

Conform datelor, o varianta a modelul Dozei Zilnice Recomandate este formula ideala pentru consumatori, deoarece ii ajuta sa calculeze si numeric si procentual cat mananca, dar este utila si pentru cei care nu stiu cat inseamna o portie din diferite alimente.

Nutritionistii spun ca aceasta formula este buna pentru ca pot elabora necesaruri calorice in functie de pacient, iar acesta poate urmari foarte usor daca respecta indicatiile, fara a renunta la micile placeri culinare, cum ar fi dulciurile.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: