Jumatate dintre consumatori nu citesc etichetele alimentelor
Data publicarii: 26-02-2009 | DiverseConsumatorii europeni sunt tot mai interesati de continutul alimentelor, insa nu au facut o obisnuinta din citirea informatiilor nutritionale de pe eticheta acestora, inainte de a le pune in cosul de cumparaturi. Conform unui sondaj european, doar jumatate dintre consumatori citesc etichetele cu regularitate, ceea ce reprezinta, totusi, o crestere fata de cei 30 la suta care aveau acest obicei la inceputul lui 2008. Datele sondajului au fost facute publice in contextul in care o lege comunitara care sa reglementeze modelele de etichetare alimentara se afla pe ultima suta de metri inainte de a fi prezentata in Parlamentul European.
Desi neintelegerile dintre industria alimentara, reprezentanti ai consumatorilor si medici sunt departe de a fi rezolvate, tot mai multe asociatii de profil dau publicitatii cercetari de piata in privinta tendintelor alimentare si a gradului de informare a cetatenilor. Desi unii specialisti au declarat ca multe dintre aceste studii lasa loc la interpretari, asociatiile de consumatori spun ca reflecta destul de bine nevoia de a elabora un act obiectiv si clar, care sa le asigure europenilor accesul la toate informatiile de care au nevoie pentru a sti ce mananca.
O treime dintre cei care citesc nu inteleg informatiile
Conform sondajului, cele mai informate sunt femeile, 60 la suta dintre acestea declarand ca citesc mereu eticheta, si doar 39 la suta dintre barbati avand acest obicei. Dintre cei care sunt preocupati de informatiile nutritionale ale produselor pe care le cumpara, o treime spun ca sunt prezentate intr-o maniera confuza si le vine greu sa aleaga produsele cu adevarat potrivite pentru dieta lor.
Conform datelor, o varianta a modelul Dozei Zilnice Recomandate este formula ideala pentru consumatori, deoarece ii ajuta sa calculeze si numeric si procentual cat mananca, dar este utila si pentru cei care nu stiu cat inseamna o portie din diferite alimente.
Nutritionistii spun ca aceasta formula este buna pentru ca pot elabora necesaruri calorice in functie de pacient, iar acesta poate urmari foarte usor daca respecta indicatiile, fara a renunta la micile placeri culinare, cum ar fi dulciurile.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial
- Schneider Electric furnizeaza solutii de smart metering, mentenanta si cloud hosting pentru CTP
- Leul se apreciază puternic după alegerile prezidențiale: Euro coboară la 5,03 lei, dolarul sub 4,47 lei
- eJobs: 63,6% dintre angajați traversează, în prezent, o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional
- Holcim România, investiție de peste 5 mil. euro într-o linie de producție nisip de calcar în Turda
- Novotel își consolidează prezența în România printr - un nou hotel la Timișoara
- Floreasca Park atrage un nou chiriaș: Leroy Merlin a contractat aproximativ 4.000 metri pătrați în clădire, una dintre cele mai mari tranzacții de închiriere din acest an