Economisti cu diploma-n sertar

Data publicarii: 26-02-2009 | Educatie

Aproape 20%  dintre absolventii de studii superioare de la A.S.E. sunt nevoiti sa-si gaseasca de munca in alt domeniu. Fata de alte tari din Europa, la noi nu exista consiliere serioasa pentru reconversia profesionala a tinerilor absolventi.

Specialistii in resurse umane spun ca, de multe ori, diploma nu face casa buna cu realitatea de pe piata muncii. "Chiar daca o diploma de studii superioare este o conditie pentru obtinerea unui job competitiv, de cativa ani s-a observat o disponibilitate a tinerilor de a lucra in cu totul alt domeniu decat cel pentru care au urmat cursurile unei facultati", a declarat Alexandra Dumitru, Responsabil Relatii Publice  MOJOB.ro.

Ea a adaugat ca acest fenomen se petrece si pentru ca, in special, companiile multinationale investesc in trainingurile angajatilor cu abilitati adiacente celor dovedite printr-o diploma.

Politehnica, ghid in alimentatie publica

In aceasta situatie se afla si Flavius Stanciulescu, care a terminat in 2004 Facultatea de Energetica din cadrul Universitatii  Politehnice Bucuresti (UPB). "Fata de altii, eu am avut noroc cu un unchi de‑al meu care are o shaormerie si m-am bagat cu el in afaceri.

Acum mi-am deschis si o firma de catering si abia daca mai fac fata clientilor", a mai spus absolventul.
In plus, Flavius crede ca nu conteaza prea mult ce facultate ai terminat, ci mai degraba abilitatile si competentele dobandite pe parcurs.

Un alt caz este cel al lui Catalin Atudoresei, absolvent in 2008 al Facultatii de Geografie de la Universitatea Bucuresti. A invatat despre munti, campii si busole pentru ca, mai tarziu, sa ajunga sa lucreze in domeniul telecomunicatiilor. Instaleaza antene pentru operatorii de telefonie mobila inca din timpul  facultatii.

"Am fost obligat sa ma angajez, stau cu chirie si trebuie sa platesc. Pana acum nu m-a avantajat cu nimic facultatea. Tre' sa stii sa te descurci", a spus Catalin.

Academia de Studii Economice (A.S.E), locul unde majoritatea parintilor vor sa-si vada odraslele invatand, nu duce lipsa de astfel de cazuri. Dupa ce a absolvit facultatea in 2005, Elena Mihalache si-a gasit de lucru la Institutul de Geologie si Seismologie.

"Prima data am incercat sa ma angajez la o banca, dar, cum nu aveam experienta, nici nu s-au uitat la mine. Din intamplare, am ajuns la Seismologie, unde m-am adaptat destul de repede. Este adevarat ca trebuie sa ai si putin noroc", a explicat Elena. 

"Sunt mii de astfel de cazuri"

"Fenomenul este ingrijorator si, din pacate, este in ascensiune. Sunt mii de astfel de cazuri. De exemplu, la ASE, 18,6%  dintre absolventi se indreapta spre alte activitati", a declarat seful catedrei de statistica din cadrul Academiei de Studii  Economice din Bucuresti, Mihai Korka.

O solutie pentru cei care nu-si gasesc de munca pe domeniul lor este reconversia profesionala. In Bucuresti, nu sunt organizate insa niciun fel de astfel de cursuri.

"Doar Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si Universitatea din Craiova stiu ca au astfel de proiecte. Trebuie gandit un plan de invatamant mult mai structurat care sa fie in primul rand util studentilor, si nu profesorilor", a mai declarat profesorul Mihai Korka.

In Belgia, de exemplu, exista proiectul "Equal" care ofera, de ani buni de zile, consiliere si cursuri specializate pentru ca doritorii sa-si gaseasca de munca in alt domeniu. Statisticile demonstreaza eficienta programului: intr-un an, 60% dintre cursanti gasesc alt job.

Cum iti poti schimba profesia

Absolventii care vor sa urmeze cursuri de specializare sau sa faca traininguri in alt domeniu decat cel terminat pot accesa pe internet urmatoarele adrese: www.traininguri.ro, www.cursuriautorizate.ro, www.irt.ro

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: