Mai sunt investitiile in terenurile agricole rentabile?

Data publicarii: Astazi, 24-03-2009 | Afaceri

Investitiile in imobiliare si in pamanturi agricole au mers cativa ani de zile mana in mana, generand in ambele cazuri cresteri constante care au dat impresia unor investitori ca directia nu poate fi decat una permanent ascendenta.

Cum era de asteptat, balonul imobiliar umflat in exces a plesnit in cele din urma, aducandu-i brusc cu picioarele pe pamant pe toti cei excesiv de optimisti in cresterea nelimitata a pietei. In majoritatea tarilor, pretul caselor a scazut cu procente exprimate in doua cifre, trend ce ar putea sa continue intreg anul 2009.

Un declin insemnat, chiar daca nu de proportia celui al caselor, a fost consemnat si in pretul terenurilor agricole, fapt subliniat in studiul Wealth Report al firmei de consultanta Knight Frank, care a dedicat un capitol evolutiei din ultimul an a valorii pamanturilor destinate activitatilor agricole.

In opozitie cu ce s-a petrecut pe piata caselor si apartamentelor, unde scaderile au fost generale, in domeniul terenurilor agricole s-au inregistrat si unele aprecieri, mai cu seama in zonele cu pret subevaluat. Exemplul cel mai concludent vine din SUA, unde in unele parti au fost consemnate cresteri de pana la 17%.

Daca exprimam in monedele nationale, aprecieri au fost inregistrate si in Polonia, Canada, Austria, Marea Britanie si Brazilia, dar in dolari lucrurile se schimba, lasand loc unor scaderi de pana la 15%.

In Romania, potrivit cercetarii, scaderea in dolari a fost de aproximativ 5% insa, daca avem in vedere deprecierea accentuata a monedei nationale, valoarea exprimata in lei a crescut. Cea mai mare schimbare in ultimul an au inregistrat-o terenurile din Ucraina, cu o prabusire de 75%.

Potrivit analistilor de la Knight Frank, pamanturile agricole se pot constitui inca in investitii profitabile in zonele in care preturile nu au ajuns la un punct maxim. Totodata, scumpirea globala a cerealelor poate reprezenta un alt punct pozitiv pentru cei interesati de investitii agricole.

George Trifu