China ataca dolarul si cere crearea unei monede a economiei globale

Data publicarii: 24-03-2009 | International

China a atacat dominatia de 50 de ani a Americii asupra economiei globale si a propus inlocuirea dolarului ca principala valuta mondiala cu un nou sistem global, sub supravegherea FMI.

Intr-o mutare de incordare a muschilor vazuta ca o incercare de exploata marile schimbari provocate de recesiune, Beijingul aprecia ca rolul dolarului ar putea fi luat de asa numitul Special Drawing Right (SDR) al FMI, o "moneda" creata in 1969.

Propunerea a venit din partea lui Zhou Xiaochuan, guvernatorul Bancii Chinei, publicata pe site-ul bancii centrale. De o maniera neobisnuita, postarea a fost tradusa si in engleza, subliniind nemultumirea Chinei legata de suprematia mondiala a dolarului.

Propunerea menita a sublinia increderea crescanda a Chinei la masa celor mai importante economii mondiale vine cu foar o saptamana inainte de summitul G20 de la Londra.

Zhou argumenta ca SDR are potentialul de a actiona ca o valuta super-suverana, acoperind jurisdictiile nationale. El a sugerat ca aceasta ar putea elimina riscurile asociate cu valutele precum dolarul sau lira ce sunt sustinute doar de creditul tarilor emitente in loc de aur si ar putea face mai eficienta coordondarea lichiditatii globale, dar si dezechilbrele.

Multi economisti cred ca actuala criza economica se datoreaza in mare parte statutul dolarului de valuta de rezerva. Criticii spun ca aceasta a permis SUA sa se intinda mai mult decat putea, acest statut al dolarului permitindu-i sa finanteze deficite imense de cont curent prin vanzare a miliarde de obligatiuni catre tari cu suprplus, precum China. Instrumentul financiar al FMI ar elimina acest dezechilibru.

"Pretul devine din ce in ce mai mare, nu numari pentru utilizatori, dar si pentru emitenti de valute de rezerva. Desi criza ar putea sa nu fie un rezultat intentionat al autoritatilor emitente, este un rezultat inevitabil al greselilor institutionale", crede Zhou.

Acesta a propus o schimbare prin care SDR ar putea forma ancora unui nou sistem global al ratei de schimb.

Antena3