Presa internationala scrie ca FMI a salvat Romania de la faliment

Data publicarii: 26-03-2009 | Economie

Romania, una dintre cele mai sarace tari ale UE, este cea de a treia tara din blocul european care, din cauza unor grave probleme economice, a avut nevoie de "injectia de fonduri" de la FMI pentru a nu ajunge la faliment de stat, acceptand conditii dure, scrie joi presa internationala.

Financial Times Deutschland constata ca, "dupa Ungaria si Letonia, Romania este cea de a treia tara care trebuie salvata de la faliment" si ca pentru 20 de miliarde de euro, Bucurestiul a trebuit sa accepte conditii dure, negociate timp de doua saptamani.

Euronews Deutschland scrie la randul sau ca "Romania primeste o injectie de capital" de 20 de miliarde de euro, fiind cea de a treia tara din UE care apeleaza la ajutor, "intrucat era amenintata cu falimentul de stat".  Potrivit sursei, FMI ar calcula o reducere a economiei de pana la 6%.

"Bucurestiul a acceptat o serie de conditii dure pentru banii imprumutati", considera Euronews, amintind ca Bucurestiul s-a angajat sa inghete salariile sectorului public si ca va incerca sa reduca deficitul bugetar la 4,6% din PIB.

Die Welt arata ca UE si FMI "ajuta Romania la mare ananghie". Publicatia germana nu uita sa aminteasca de faptul ca joi urmeaza ca FMI sa se intalneasca la Viena cu cele mai importante banci straine care activeaza in Romania, pentru a discuta despre garantarea faptului ca nu vor extrage din tara banii obtinuti de bancile-filiala. Mai mult, Die Welt aminteste si de faptul ca UE ar saluta "un angajament pe termen lung din partea bancilor straine pentru afacerile lor din Romania".

Cotidianul austriac Wiener Zeitung reia aceleasi informatii ca si publicatiile precedente, dar adauga o scurta declaratie a unui diplomat austriac. "Contractarea unui credit FMI este, intr-o oarecare masura, o incapacitare politica si economica a statului in cauza", a spus diplomatul sub acoperirea anonimatului.

Intr-un alt articol din Wiener Zeitung, denumit "Epidemia crizelor in Europa de Est", se subliniaza ca Viena priveste cu ingrijorare cum, rand pe rand, vecinii sai si statele din regiune intra in criza, amintind in context de Ungaria, de criza politica din Polonia si de imprumutul la FMI al Romaniei.

Die Presse constata ca bursa de la Viena a inchis miercuri seara pe verde, cotatiile Erste Group crescand cu 13%. "Cresterea cu 4 procente a bursei se datoreaza mai ales cresterii masive a cotatiilor Erste Group, care au crescut cu 13,46 de procenete, ajungand la 15 euro pe actiune. Ca explicatie pentru aceasta crestere pe piata se considera anuntul facut de FMI in legatura cu imprumutul de 20 de miliarde pentru Romania", explica Die Presse.

Imprumutul Romaniei este mentionat si de Deutsche Welle, Handelsblatt si Der Westen, care se limiteaza la a prezenta informatia factual si la obiect.

The Daily Telegraph anunta in editia de joi ca "FMI salveaza Romania cu 20 de miliarde de euro, in timp ce Serbia primeste 4 miliarde de euro". Cotidianul arata ca pachetul pentru Romania are ca obiectiv "amortizarea scaderii economice, in conditiile in care tara resimte preturile tot mai mici la otel si reducerea exporturilor de masini". Daily Telegraph remarca faptul ca Romania este cea de a saptea tara din regiune care a avut nevoie de ajutorul FMI, alaturi de Ungaria, Ucraina, Letonia, Belarus si Serbia, in timp ce Bosnia a inceput discutiile pentru un imprumut. In articol este citat si directorul FMI Dominique Strauss-Kahn, care declara ca imprumutul contractat va deschide drumul Romaniei catre euro.

Irish Times noteaza ca Romania a contractat un imprumut de 20 de miliarde de euro, in conditiile in care tara avea probleme cu o moneda slaba, un deficit bugetar mare si cu scaderea investitiilor economice. Irish Times il citeaza pe presedintele Traian Basescu subliniind ca imprumutul este o masura de precautie si nu "un strigat de ajutor".

International Herdal Tribune anunta, la randul sau, suma pe care Romania o primeste de la FMI, UE si alte institutii financiare si face unele remarci generale despre tara. "Romania, cu o populatie de 22 de milioane de oameni si un produs intern de 124 de miliarde de dolari in 2008, a avut o datorie externa de 50,6 miliarde de dolari la sfarsitul lui ianuarie, potrivit bancii sale centrale. Potrivit conditiilor de imprumut, Romania, una dintre cele mai sarace tari europene, trebuie sa reduca cheltuielile bugetare", scrie IHT.

"Somajul a crescut in tara la 5,3% in februarie, cel mai mare procent atins in ultimii doi ani, in iulie anul trecut acesta fiind de doar 3,8%. Economic Intelligence Unit, o companie de cercetare afiliata revistei The Economist, a avertizat ca Romania ar putea deveni 'punctul de declansare a destabilizarii politice' in urmatorii ani", mentioneaza IHT. Cotidianul arata ca indicele bursier BET a crescut cu un procent in urma anuntului, iar leul s-a depreciat cu 0,7 procente fata de dolar si euro.

Barbara Nestor, economist in Londra, explica pentru IHT ca bancile straine detin mai mult de 90% din valoarea sectorului bancar din Romania, iar aceasta prezenta crescuta a institutiilor straine ar fi putuut atrage atentia oficialilor UE, care s-au temut ca problemele din Est vor crea probleme creditorilor din Vest. Nestor a explicat ca imprumutul Romaniei era inevitabil, dupa ce si Ungaria facuse acelasi lucru. Mai mult, potrivit acesteia, absolut toate tarile din Estul Europei, in afara de Cehia, vor avea nevoie de asistenta.

Financial Times arata ca Romania trebuie ca, in schimbul celor 20 de miliarde primite imprumut, sa se asigure ca deficitul bugetar va scadea sub 3% din PIB pana in 2011, sa intreprinda reforme guvernamentale, sa isi reformeze sectorul financiar si politica monetara.

"Nu ne dorim sa injectam bani in tara si sa facilitam circulatia de capital pentru altii, asa ca vom face tot ce e posibil pentru a crea conditiile necesare ca oamenii sa isi doreasca sa tina  banii in tara", a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks. Acesta a mai spus ca Romania nu poate evita efectele crizei economice, le poate doar minimaliza.

"Amploarea scaderii economice a Romaniei a surprins pe toata lumea, Chiar in ianuarie, presedintele Traian Basescu a inisistat ca sustinerea financiara a UE va fi suficienta in cel mai rau caz posibil. Totusi, scaderea exporturilor si nervozitatea investitorilor au necesitat o regandire a situatiei", observa FT.

Ajutorul financiar este evident benefic pentru economia romaneasca, pe termen scurt, insa investitorii ar putea fi indreptatiti sa aiba dubii despre capacitatea guvernului de a respecta tintele stabilite cu FMI-ul, a spus Timothy Ash, analist in cadrul Royal bank of Scotland, pentru Wall Street Journal.

Svitlana Maslova, analist in cadrul Barclays Capital, a spus ca, in ciuda pachetului de sprijin de la FMI, este foarte probabil ca ajustarea economica sa fie "dramatica".

Agentia chineza Xinhua atrage atentia asupra cererii FMI ca fondurile bancilor straine din Romania sa nu paraseasca tara. Astfel, agentia de stiri relateaza ca reprezentanti ai FMI, CE, BEI si BERD se vor intalni joi la Viena cu sefii celor mai importante banci din Romania pentru a le cere sa nu scoata banii din tara si pentru a le explica ca vor beneficia indirect, daca pachetul de ajutorare are efectul scontat.

NewsIn