Platile fara acoperire agraveaza criza
Data publicarii: 02-04-2009 | AfaceriPlatile fara acoperire in randul companiilor cu cecuri si bilete la ordin prin intermediul sistemului bancar au crescut in acest an cu 70% fata de inceputul anului 2008, in timp ce 90% din tranzactiile comerciale sunt platite cu o intarziere medie de 90-120 de zile, a declarat Cristian Ionescu, managerul Coface Romania.
"Firmele romanesti sunt extrem de vulnerabile, din cauza accesului restrans la finantare. Vedem un blocaj total in majoritatea sectoarelor, insa domeniul constructiilor a fost cel mai vitregit", spune Cristian Ionescu.
Potrivit acestuia, foarte multe dintre firmele care au intrat in incapacitate de plata in 2008 aveau o situatie financiara buna in 2007, iar firme de renume si cu activitate indelungata se confrunta acum cu probleme financiare, ce le pun in situatia de a intra pe lista rau-platnicilor sau chiar in faliment. "Valoarea mare a creantelor neincasate genereaza un efect de domino intre clienti si furnizori, accentuand blocajul de lichiditate, mai ales in sectorul constructiilor, iar numarul incidentelor de plata cu cecuri si bilete la ordin a crescut alarmant, cu aproape 70% ca numar si s-au dublat ca valoare fata de inceputul anului 2008", a avertizat seful Coface. Potrivit acestuia, fiecare faliment din economie atrage dupa sine pierderi in fiecare alte zece companii. "In 2009 am putea vedea o aterizare dura a economiei romanesti, situatie pe care putine companii au anticipat-o, desi era previzibila, insa amploarea ei nu a fost anticipata corect. Romania a fost lovita puternic din cauza cresterilor bazate exclusiv pe indatorare", spune Ionescu.
Situatia este confirmata si de statisticile Biroului de Credite, care arata ca la clientii privati se inregistreaza de cateva luni intarzieri si restante la plata creditelor, sustine analistul economic Aurelian Dochia. Acesta a explicat ca dificultatile pe care le au firmele la incasarea facturilor de la furnizori se repercuteaza in lant de la o companie la alta. "Este un bulgare de zapada care se creeaza atunci cand orice componenta a unui lant de productie are dificultati. Situatia se acutizeaza in conditiile in care multe dintre companii au si credite de achitat", precizeaza Aurelian Dochia. In aceste conditii, o parte din companii opteaza pentru a nu-si plati darile catre stat, intrucat aceasta situatie le creeaza un plus de lichiditate pe moment. "Fiecare agent economic isi face niste socoteli si incepe o echilibristica si o goana nebuna dupa fiecare leu. Din pacate, este un cerc vicios care nu se inchide decat prin pierderi, restructurare si, probabil, falimente", conchide Dochia.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri