Absolventii crizei, respinsi in masa de piata muncii

Data publicarii: Astazi, 03-04-2009 | HR/Cariere

In Romania vor fi, pana la fi­nalul anului, 800.000 de someri, potrivit estimarilor oficiale. Li se vor adauga, insa, zeci de mii de absolventi pentru care piata muncii nu va avea loc.

Majoritatea studentilor aflati acum in an terminal sunt pregatiti, sau ar trebui sa fie, in stiinte umaniste, juridice si economice. Cu alte cuvinte, au exact specializarile care pana acum cateva luni reprezentau un real atu in CV, dar de care, in momentul de fata, nimeni nu pare a avea nevoie. Pe o piata a muncii inghetata, "tinerii aflati la primul job sunt primii care vor fi concediati si ultimii care vor fi an­gajati", avertizeaza Ioana Iordache, CEO al grupului Leo Burnett.

"Am mari emotii pentru viitoarea promotie. Chiar daca sunt multi care au lucrat inca din anul I, e vorba de slujbe sub nivelul lor de competente, care nu vor avea prea mare greutate in CV", spune Mihaela Constantinescu, sefa catedrei de Studii Europene din cadrul Universitatii Bucuresti, una dintre facultatile cu cea mai mare concurenta din tara. Apoi, remarca ea, mai este o problema: anul trecut, cand au terminat simultan doua generatii, multi studenti au ales sa urmeze programe de master. Ei vor ingrosa randurile celor care isi vor cauta disperati o slujba anul acesta.

Prin urmare, ce solutii au absol­ventii acestui an? In primul rand, sa se implice in cat mai multe activitati extracurriculare, spun intr-un glas ma­­nagerii, recrutorii si profesorii intrebati de Capital. "Eu, unul, nu am observat sa isi dea interesul mai mult ca altadata", ii critica Alexandru Țiclea, rectorul Universitatii Ecologice, descriind actuala perioada ca pe una de "continua delasare".

Circa 260.000 de studenti au absolvit, anul trecut, facultati de stat sau private. Dupa unele estimari, 40% si-au gasit joburi. In 2009, chiar daca numarul absolventilor va fi mai scazut, vor avea sanse sa se angajeze cel mult 10%.

Integral in Capital

Ultimele stiri pe BankNews.ro: