Acum chirias, proprietar la anul

Data publicarii: 04-04-2009 | Imobiliare

Supraoferta din piata imobiliara face ca rata pentru un credit ipotecar sa se plaseaze peste cea a chiriei lunare. Principalul argument al vanzatorilor - preturile vor creste, la fel veniturile, de ce sa nu-ti permiti o casa? - este tot mai firav in contextul crizei.

Chiriile pentru un apartament de bloc ceausist, de 2 camere, au scazut in cartierele periferice ale Bucurestiului pana la 350 euro/luna. Daca incerci sa iei un credit ipotecar pentru 55.000 euro, observi ca cele mai bune oferte ale bancilor pleaca de la 400 euro pentru a ajunge la o rata de peste 600 euro/ luna (evident, multe dintre aceste credite sunt doar pe hartie, in realitate bancile tergiverseaza acordarea lor). Ramai chirias sau cauti sa devii proprietar?

In 2007, anul de varf al bulei imobiliare autohtone, principalul argument al agentilor imobiliari era "veniturile vor continua sa creasca, asa ca ratele lunare la banca vor deveni mai suportabile, vor creste si preturile caselor, astfel incat un apartament vechi sa fie considerat o investitie". S-a vazut destul de repede ca astfel de argumente nu mai puteau ramane in picioare. Chiriile lunare ajunsesera sa depaseasca salariul mediu, ceea ce era nesustenabil pe termen lung. Iar o scadere a valorii acestora urma sa atraga o scadere a valorii proprietatilor, chiar si fara inghetarea creditului ipotecar.

Cum stau lucrurile acum? Din punctul meu de vedere, din acest moment uzura apartamentelor vechi va avansa mai rapid decat cresterea valorii de piata (presupunand ca actuala criza se solutioneaza la un moment dat). Nu uitati ca amenintarea unui cutremur puternic pluteste inca (o asigurare e buna, dar daca distrugerile sunt masive, s-ar putea sa asistam la falimente ale unor companii de profil, asa ca mare atentie la asigurator!). Pretul pe mp construit a coborat cam la 500 euro, dar apartamentele de bloc sunt inca la 1.000 euro/mp, chiar si in aceste conditii de piata). In plus, cine ar dispune de cash, in acest moment, ar alege mai degraba sa deschida un depozit la termen cu 15% dobanda, asteptand sa ia acelasi apartament peste un an eventual, la un pret mai redus, in conditiile in care randamentul din chirie nu trece de 7%.

In plus, aderarea la UE consolideaza perspectiva unei mobilitati mai mari a fortei de munca. In aceste conditii, cine s-ar lega cu inima usoara de un imobil uzat moral si fizic, inca scump si, la nevoie, scos la vanzare pe o piata inca blocata? Asa ca, daca va ganditi sa schimbati statutul de chirias cu cel de proprietar mai aveti de asteptat scaderea preturilor; s-ar putea chiar ca bancile sa grabeasca aceasta tendinta, in curand, executand silit datornicii cu restante mari la ipoteci.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: