Liviu Voinea: In Romania nu are nimeni voie sa mai faca pierderi

Data publicarii: 14-04-2009 | Afaceri

Presedintele Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea a explicat luni seara la Sinteza Zilei de ce crede ca introducerea impozitului forfetar reprezinta o masura gresita, intr-o perioada de criza, masura care av avea consecinte negative asupra firmelor de mici dimensiuni, car vor suporta astfel costurile crizei.

Potrivit lui Voinea, exista trei mari urmari ale introducerii impozitului forfetar. In primul rand va creste economia subterana, multi dintre patroni preferand sa inchida firmele decat sa plateasca impozitul, sau sa nu mai declare cifra de afaceri reala. In al doile rand va creste numarul de someri, Voinea apreciind ca aproximativ 200.000 de oameni isi vor pierde locul de munca. Nu in ultimul rand, vor creste preturile, pentru ca firmele vor transfera costurile acestui impozit asupra preturilor.

"A pune din nou povara acestei crize pe micii intreprinzatori este o greseala. Solidaritatea inseamna ca cei mici sa plateasca si pentru cei mari. Asta este regresivitate. Principiul nu e in regula. Nu are nimeni voie in Romania sa mai faca pierderi, cu exceptia statului" a spus Voinea.

El a prezentat si o posibila alternativa pentru a aduce bani la bugetul de stat.

"O solutie ar putea fi sa vindem drepturile de emisie de carbon" . Acest lucru ar putea aduce, potrivit unor estimari, 1 miliard de euro pe an, pentru urmatorii trei ani.

In fapt, exista o limita pana la care o tara poate sa polueze si daca aceasta este depasita, tara respectiva trebuie sa cumpere drepturi de emisie de carbon de la alte tari mai putin industrializate, cum este Romania.

In replica, Ministrul Finantelor a spus, intr-o interventie telefonica la Sinteza Zilei ca introducerea impozitului forfetar este chiar propunerea mediului de afaceri. In acest fel se va evita evaziunea fiscala, fenomen extrem de intalnit in Romania, potrivit ministrului Pogea.

"Vrem sa inlocuim o baza de impozitare volatila. Exista in Romania peste 109.000 firme care au cifra medie de afaceri de 250 de euro. Nu facem decat sa le solicitam sa intre in regula si acest impozit nu va afecta IMM-urile. Vom elimina controalele pe care ANAF-ul le face in exces" a spus Pogea care a tinut sa sublineze faptul ca "din 617.000 de firme, doar 20.000 asigura peste 80% din veniturile la bugetul de stat, restul ar rezulta ca au pierderi, desi sunt din domenii in care este exclus sa aiba pierderi".

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: