Cele mai avantajoase cursuri de schimb la banci
Data publicarii: 14-04-2009 | Finante-BanciRIB vinde cel mai ieftin euro, urmata de CEC si de Piraeus Bank. La cumparare, cotatiile sunt extrem de stranse, dar cel mai bun curs il ofera UniCredit si Piraeus. Schimbul valutar direct la ghiseele bancilor este, daca nu mai avantajos, cel putin mai sigur si mai rapid decat tranzactiile la casele de schimb nebancare. Cotidianul a contabilizat valorile la care bancile cumpara si vand euro si a realizat un top. Exceptand doua, trei nume, majoritatea bancilor isi rezerva o marja (dintre pretul de vanzare si cel de cumparare) aproape identica, ce se invarte in jurul valorii de opt-zece bani.
Cele cateva exceptii sunt Romanian International Bank, a carei marja este la jumatatea mediei in defavoarea bancii, Bancpost si BRD, a caror diferenta intre cele doua valori este ceva mai mare decat media in favoarea lor.
Cel mai putin variabil curs il are CEC, iar cel mai putin stabil il gasim la UniCredit Tiriac.
Raportate la cursul oficial anuntat, valorile practicate de banci difera cu aproximativ 7 bani in medie atat la cumparare, cat si la vanzare. Interesant este si faptul ca, in comparatie cu anul trecut, diferenta dintre cursul oficial si cel practicat de banci s-a dublat (la inceputul lunii aprilie 2008 diferenta era de aproximativ trei bani).
In trei dintre cele cinci zile pe care le-am luat in calcul, Romanian International Bank a avut cea mai buna rata de schimb la vanzarea de euro. Diferenta dintre RIB si cel de-al doilea clasat, Piraeus Bank, a fost de cel putin trei bani, iar in comparatie cu cea mai proasta optiune, aceasta a fost de aproape cinci bani. In conditiile in care RIB este foarte putin prezenta prin sucursale pe piata bancara din Romania, cea mai buna varianta pentru cumpararea de euro ar fi Piraeus Bank, urmata de CEC Bank sau de Raiffeisen Bank. Daca vreti sa vindeti euro, cea mai buna varianta, la prima vedere, este tot RIB, care vinde cu pana la 3 bani mai ieftin decat ceilalti. In aceasta privinta insa, diferentele sunt destul de mici intre banci. Totusi, variante mai bune si mai usor de gasit sunt, in ordine, UniCredit, Piraeus Bank, CEC si Alpha Bank.
La celalalt capat al topului se situeaza BRD care vinde cel mai scump, dar si cumpara cel mai ieftin. Ieri, de exemplu, a doua banca din sistemul autohton, oferea doar 4,0550 lei pentru un euro si vindea moneda europeana cu 4,2050 lei. Prin comparatie, UniCredit da 4,0950 lei la cumparare, in timp ce RIB vinde 4,1550. Fata de cursul oficial, BRD vinde mai scump cu peste 7 bani si cumpara mai ieftin cu aproape 8 bani.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri