Cele mai avantajoase cursuri de schimb la banci

Data publicarii: 14-04-2009 | Finante-Banci

RIB vinde cel mai ieftin euro, urmata de CEC si de Piraeus Bank. La cumparare, cotatiile sunt extrem de stranse, dar cel mai bun curs il ofera UniCredit si Piraeus. Schimbul valutar direct la ghiseele bancilor este, daca nu mai avantajos, cel putin mai sigur si mai rapid decat tranzactiile la casele de schimb nebancare. Cotidianul a contabilizat valorile la care bancile cumpara si vand euro si a realizat un top. Exceptand doua, trei nume, majoritatea bancilor isi rezerva o marja (dintre pretul de vanzare si cel de cumparare) aproape identica, ce se invarte in jurul valorii de opt-zece bani.

Cele cateva exceptii sunt Romanian International Bank, a carei marja este la jumatatea mediei in defavoarea bancii, Bancpost si BRD, a caror diferenta intre cele doua valori este ceva mai mare decat media in favoarea lor.

Cel mai putin variabil curs il are CEC, iar cel mai putin stabil il gasim la UniCredit Tiriac.

Raportate la cursul oficial anuntat, valorile practicate de banci difera cu aproximativ 7 bani in medie atat la cumparare, cat si la vanzare. Interesant este si faptul ca, in comparatie cu anul trecut, diferenta dintre cursul oficial si cel practicat de banci s-a dublat (la inceputul lunii aprilie 2008 diferenta era de aproximativ trei bani).

In trei dintre cele cinci zile pe care le-am luat in calcul, Romanian International Bank a avut cea mai buna rata de schimb la vanzarea de euro. Diferenta dintre RIB si cel de-al doilea clasat, Piraeus Bank, a fost de cel putin trei bani, iar in comparatie cu cea mai proasta optiune, aceasta a fost de aproape cinci bani. In conditiile in care RIB este foarte putin prezenta prin sucursale pe piata bancara din Romania, cea mai buna varianta pentru cumpararea de euro ar fi Piraeus Bank, urmata de CEC Bank sau de Raiffeisen Bank. Daca vreti sa vindeti euro, cea mai buna varianta, la prima vedere, este tot RIB, care vinde cu pana la 3 bani mai ieftin decat ceilalti. In aceasta privinta insa, diferentele sunt destul de mici intre banci. Totusi, variante mai bune si mai usor de gasit sunt, in ordine, UniCredit, Piraeus Bank, CEC si Alpha Bank.

La celalalt capat al topului se situeaza BRD care vinde cel mai scump, dar si cumpara cel mai ieftin. Ieri, de exemplu, a doua banca din sistemul autohton, oferea doar 4,0550 lei pentru un euro si vindea moneda europeana cu 4,2050 lei. Prin comparatie, UniCredit da 4,0950 lei la cumparare, in timp ce RIB vinde 4,1550. Fata de cursul oficial, BRD vinde mai scump cu peste 7 bani si cumpara mai ieftin cu aproape 8 bani.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: