Opt categorii de advertiseri din Top 10 scad masiv

Data publicarii: 28-04-2009 | Media

Opt din cele zece categorii de advertiseri de top au inregistrat scaderi ale volumelor investite in publicitate, in primul trimestru din 2009, comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Alfacont.

In topul scaderilor conduce categoria auto-moto, cu un regres de 49% al investitiilor in publicitate, de la 162 mil. euro la 98,3 mil. euro rate card (toate sumele prezentate sunt brute, fara reduceri). Serviciile financiar-bancare se situeaza pe pozitia secunda in ceea ce priveste diminuarea cheltuielilor cu publicitatea in primul trimestru, cu un regres de 44%, de la 49,2 mil. euro la 27,8 mil. euro. Pe locul trei, ca scadere, se afla bauturile nealcoolice, cu investitii mai mici cu 43%, de la 65,4 mil. euro la 37 mil. euro. In clasament exista insa si o crestere: dulciurile pluseaza cu 8%, de la 54 mil. euro la 58,3 mil. euro. Medicamentele reprezinta singura categorie constanta.

Ovidiu Florea, managing partner Media Investment, spune ca investitiile in media sunt strans legate de vanzari, iar faptul ca in topul scaderilor se afla categoriile auto-moto si servicii bancare nu este o surpriza. Potrivit acestuia, medicamentele reprezinta o categorie ce nu inregistreaza fluctuatii mari in perioade de criza, intrucat acestea sunt un bun necesar, indiferent de climatul economic. "Investitiile in media ale acestei categorii au fost constante si consistente in ultimii trei-patru ani, dar in masura in care categoria inregistreaza o stagnare, acest fapt poate fi considerat un semnal de alarma si aici", a explicat Florea. Cristian Mucichescu, managing director OMD Romania, spune ca motivatia pentru scaderea categoriei bauturi nealcoolice este legata si de conditiile meteorologice. "Sa nu uitam ca si aceasta categorie isi constituie bugetul tot pe baza vanzarilor, care se pare ca au mai scazut", a mai spus Mucichescu. Despre evolutia categoriei dulciuri, Florea a explicat ca aceasta crestere de 8% nu este una substantiala, daca este comparata cu procentele din alte categorii, fie ele si in scadere. "Trebuie sa luam in considerare suportul media monitorizat de acest studiu - unele categorii scad in print, poate, insa cresc pe online. Investitiile in media se fac acum mult mai targetat", a mai spus acesta.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: