Un oficial de la Finante spune ca forfetarul e temporar

Data publicarii: 29-04-2009 | Finante-Banci

Oficialii de la Finante incearca sa indulceasca situatia contribuabililor care de la 1 Mai vor trebui sa plateasca un impozit forfetar anual cuprins intre 500 si 10.000 de euro: noua obligatie fiscala se va aplica doar o anumita perioada de timp. Finantele nu au precizat insa cat anume. "Impozitul minim este o masura cu caracter limitat temporal", a declarat marti secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Cosmin Coman, in cadrul conferintei "IMM-urile versus Impozitul minim", organizata de Mediafax.

Coman a tinut sa precizeze ca impozitul forfetar nu creste nivelul fiscalitatii din Romania si nu este o taxa noua care se adauga la celelalte. Firmele au in continuare libertatea de a alege sa plateasca un impozit reprezentand 16% din profit sau 3% din venit - in cazul IMM-urilor, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza. De exemplu, firmele care au venituri totale de pana la 52.000 lei au de platit un impozit forfetar anual de 2.200 de lei (aproximativ 500 de euro). Grila a fost stabilita pe baza discutiilor cu partenerii sociali, fara a exista o baza de date si o fundamentare a cifrelor care s-au luat in calcul, a spus secretarul de stat.

Eliminarea contului unic: birocratie pentru firme

Firmelor din Romania li se mai pregateste ceva cat de curand: MFP vrea sa elimine contul unic de plata a contributiilor datorate de acestea catre stat. Se va reveni astfel la sistemul conturilor diferentiate pentru fiecare obligatie, asa cum se intampla inainte de 2008, propunerea fiind deocamdata in analiza ministerului.

Companiile vor putea sa aleaga cat si ce contributii platesc, fara a se mai face ulterior distributia discretionara din contul unic, a explicat Coman. Intreprinzatorii s-au speriat deja la gandul ca vor avea de completat 14 ordine de plata, in loc de doua, cum se intampla acum.

"In plus, va trebui sa alergam din nou la fiecare institutie in parte, sa stam la cozi, sa pierdem timpul, in loc sa ne ocupam de afacerile noastre. Asta inseamna ca va trebui sa angajam un om care sa se ocupe numai de asa ceva", ne-a declarat Iulian Groposila, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: