Vremea ne dicteaza cheful de viata

Data publicarii: 29-04-2009 | Lifestyle

Pe masura ce inaintam in varsta, capacitatea organismului de a se adapta la schimbari meteorologice bruste scade si apar mici probleme de sanatate. Vremea mohorata le ucide cheful de viata. Percep schimbarile bruste de temperatura ca pe un cutit rasucit in rana.

Foarte multe persoane spun ca schimbarile meteorologice fulgeratoare le dau peste cap organismul. Cand vremea devine brusc mohorata, unii spun ca le piere pofta de viata, iar starea lor este vecina cu deprimarea. N-ar putea sa spuna ca ii doare ceva fizic. Pur si simplu se simt deznadajduiti. Se inveselesc ca prin minune cand e soare afara. Altii se resimt si din punct de vedere fizic.

Acuza dureri de oase, stari de anxietate, stari de ameteala sau tulburari de somn. Verdictul specialistilor? Aceste persoane sunt meteosensibile. Cu alte cuvinte, schimbarile de vreme survenite subit se rasfrang din plin asupra lor.

Vremea influenteaza starea de spirit

Andreea I. are 30 de ani si spune despre ea ca este meteosensibila, desi nu a mers la un medic pentru a-i spune care sunt problemele cu care se confrunta. A remarcat ca schimbarile bruste de vreme ii dau o stare proasta.

"Ma simt rau in special cand se strica vremea pe neasteptate. Cativa nori pe cer si o atmosfera sumbra afara si gata… nu mai am chef de nimic. Pur si simplu am o stare groaznica. Si mi-e somn. As dormi continuu. Ma simt obosita", povesteste Andreea.

Pentru ea, toamna este­ un anotimp dificil, iar de iarna nici nu vrea sa auda. "Sunt cateva luni infioratoare pentru mine. Parca intru intr-o stare de hibernare.

Spre toamna, cand incep ploile, ma doare capul dimineata si ma simt deprimata, chiar daca nu am niciun motiv. Iar iarna imi este foarte greu sa ma trezesc dimineata", mai spune tanara. Totul se schimba la prima raza de soare, chiar si iarna. "Simt ca traiesc din nou. Nu temperaturile scazute imi fac probleme", adauga Andreea.

Ghinionistii au parte de dureri fizice

Cazul ei nu este singular. Andreea se poate considera insa norocoasa. Alte persoane acuza si dureri fizice. Adriana M. are 38 de ani si resimte puternic capriciile vremii. Nu a fost mereu in aceasta situatie. "Pe masura ce inaintez in varsta, ma simt tot mai rau cand se schimba timpul.

Ma dor oasele si capul cand sunt semne ca va ploua. De obicei, simt ca se schimba vremea cam cu o zi inainte. Ma dor in special genunchii. Parca sunt un barometru", spune Adriana. Uneori ia pastile pentru durere, alteori incearca sa treaca peste disconfortul creat de vreme. "Cand e prea cald, nu pot sa adorm desi sunt foarte obosita. Asta chiar daca in casa e racoare. M-am obisnuit. Suport o zi sau doua, dupa care trece de la sine", adauga femeia.

Primavara, cosmarul meteosensibililor

Meteosensibilitatea nu tine cont de anotimp. Orice schimbare survenita brusc isi spune cuvantul. Uneori, vremea pare sa fie mai capricioasa primavara, iar meteosensibilii trec rapid de la o stare de spirit la alta. Ilustreaza perfect zicala din popor "schimbator ca vremea de primavara".

Anul acesta, cei sensibili la schimbarile subite de temperatura au fost ceva mai norocosi, chiar daca au avut zile in care nu ­s-au simtit tocmai in largul lor din cauza vremii. Desi in martie a nins, meteorologul Dumitru Balta nu vede nimic anormal in aceasta situatie.

"A fost o primavara autentica, poate  putin mai calda si, din pacate, ceva mai secetoasa. Aprilie este, prin excelenta, luna brumelor. Dar anul acesta nu prea am avut parte de ele. N-a fost bruma care sa persiste de la 3.00 dimineata la ora 9.00", a declarat acesta.

Reumaticii au cel mai mult de suferit

Cel mai frecvent, pacientii care sunt meteosensibili acuza dureri de oase. Aceste simptome sunt intalnite mai ales in cazul varstinicilor care sufera de reumatism, dar nu ocolesc nici persoanele tinere care au suferit fracturi sau au afectiuni ale coloanei vertebrale.

Altii acuza stari de ameteala si de oboseala pentru ca tonusul se diminueaza odata cu scaderea presiunii atmosferice. Senzatiile apar in special in ziua in care au loc schimbarile bruste de vreme, dupa care organismul se acomodeaza.

Meteosensibilitatea creste cu varsta

Meteosensibilitatea difera in functie de persoana, iar starile proaste sunt declansate de trei factori. "Avem de-a face, in primul rand, cu variatiile mari ale electricitatii din atmosfera, chiar daca pana acum s-a tot vorbit de presiune. Aceste variatii sunt determinate de  gradul de ionizare a aerului.

Electricitatea apare in conditiile in care atmosfera este umeda, mai ales in timpul formarii norilor prin spargerea picaturilor de apa", a explicat meteorologul Dumitru Balta. "Un alt factor consta in  cresterea sau scaderea brusca a umezelii aerului. Apoi, ne influenteaza schimbarea brusca a presiunii atmosferice", a adaugat el.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: