Creditarea are nevoie de o infuzie de incredere

Data publicarii: 29-04-2009 | Finante-Banci

Reluarea creditarii depinde de increderea populatiei si a firmelor in banci, precum si de o eventuala reducere a dobanzii de politica monetara in sedinta Consiliului de Administratie al BNR din 6 mai, considera analistii.

Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), crede ca BNR va reduce pe 6 mai, rata dobanzii de politica monetara cu 0,25-0,50 de puncte de baza, dar nu va reusi, doar prin aceasta masura, sa influenteze ritmul de creditare. "Principalul factor care determina creditarea este perceptia celor care se imprumuta privind capacitatea lor de a plati datoria", considera reprezentantul GEA.

"Reluarea creditarii nu va avea loc pe scara larga atata vreme cat romanii nu vor fi siguri de locul de munca si nu vor beneficia de cresteri salariale, care sa le permita plata ratelor unui credit", mai crede Liviu Voinea.

In acest moment creditarea sufera de lipsa unei cereri sustinute din partea companiilor si a populatiei, arata Nicolae Chidesciuc, economist-sef la ING Bank.

El spune ca doar reluarea cererii, dublata de noi masuri ale BNR de reducere a dobanzii de politica monetara si de crestere a nivelului lichiditatii, va stimula din nou creditarea pe termen mediu.

"Daca este sa vorbim de relansarea creditarii, eu am mai spus-o si am scris si in rapoarte, nu cred ca va avea loc decat cel mai devreme la finalul acestui an, cel mai probabil la inceputul lui 2010", este de parere Chidesciuc.

"Problema esentiala a sectorului bancar tine de reducerea ratei dobanzii cheie, pentru ca in piata exista lichiditate. BNR ar trebui sa coboare dobanda cheie, la urmatoarea sedinta de politica monetara", a declarat presedintele BRD Group Societe Generale, Patrick Gelin.

O conditie pentru reducerea dobanzii cheie ar fi, potrivit acestuia, stabilizarea cursului de schimb, ce ar putea avea loc in mai - iunie, in urma acordului Romaniei cu Fondul Monetar International.

Oficialul BRD a caracterizat evolutia creditarii din primul trimestru al acestui an ca fiind una "satisfacatoare, tinand cont de conditiile actuale". In acest an, creditarea va creste mai putin fata de anii precedenti, a spus Gelin.

Ritmul creditarii s-a redus in martie pana la 23,1%, de la 30,7%, in februarie, conform datelor publicate de Banca centrala.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: