Firmele, lasate cu ochii in soare de banci

Data publicarii: 06-05-2009 | Finante-Banci

Ritmul de crestere a creditului in sectorul privat se va injumatati in acest an, de la 33,7% in 2008 la 16,5%, iar in 2010 se va reduce de peste trei ori, la 5,2%, potrivit estimarilor Fondului Monetar International (FMI).

FMI anticipeaza ca ritmul de creditare a sectorului privat va avansa in 2011 cu doar 3,1%, se arata intr-un comunicat al institutiei, publicat dupa aprobarea acordului stand-by cu Romania. "Presiunea crescuta asupra sectorului financiar, inasprirea standardelor de creditare si limitarea accesului la finantarea externa vor inhiba creditarea pentru sectorul privat", potrivit comunicatului FMI.

Reprezentantii patronatelor sunt sceptici in privinta prognozei Fondului Monetar

International, acestia declarand ca ''Suntem deja in luna mai, iar pana acum creditarea a scazut, si nu vad cum ar putea ea ajunge la 16% in numai 6 luni, in conditiile actuale''.
Astfel, FMI mizeaza pe un impuls al economiei romanesti prin relansarea creditarii, dar acest impuls, in opinia mediului de afaceri, nu se vede insa in piata. In plus, intreprinzatorii sustin ca Banca Nationala a lasat bancilor mai multi bani reducand rezervele minime, pentru a se relua creditarea, doar ca institutiile financiare nu au pus acesti bani pe piata bancara, ci s-au ajutat intre ele, lasand IMM si populatia ''cu ochii in soare''.

''Nu vad cum a ajuns Fondul la o asemenea cifra a creditarii, mi se pare una foarte mare daca stam si ne uitam la cum merge creditarea in Romania. La dobanzile actuale de circa 20%, nu vad cine ar mai putea contracta un imprumut'', a declarat pentru Curierul National, Corneliu Tanase, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Totodata, Tanase ne-a mai mentionat ca bancile din Romania au inceput sa ''fenteze'' Banca Nationala. ''BNR trebuie sa scada dobanda-cheie de la 10% la circa 7,5%, pentru ca si bancile sa mai reduca dobanzile si sa se reia creditarea. Dar se pare ca institutiile de credit au cam inceput sa fenteze BNR, dupa ce au cerut sa li se reduca rezervele minime obligatorii tocmai pentru a lasa mai multi bani pe piata pentru populatie si IMM, iar banca centrala le-a redus, totusi acesti bani nu au ajuns in piata, nu se simte nicio schimbare. Cand s-au vazut cu mai multi bani in vistierie, acestea au inceput sa se ajute intre ele nepasandu-le de intreprinzatori care isi inchid afacerile pentru ca nu au bani'', a explicat vicepresedintele CNIPMMR.

Banii nu se vad in economie

De aceeasi parere este si secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan, care sustine ca economia romaneasca este subcreditata. ''S-a ajuns ca mediul de afaceri sa nu mai fie credibil tocmai pentru ca nu sunt bani, iar bancile intorc spatele intreprinzatorilor. Stim de la BNR ca ponderea creditului neguvernamental a ajuns in martie la 23%, doar ca acest 23% nu se vede in economie. Banii acestia nu se vad in piata'', a declarat pentru Curierul National, Cristian Parvan.

In plus, acesta ne-a afirmat ca in ciuda faptului ca banca centrala va reduce dobanda-cheie si rezervele banii tot nu vor veni la IMM. ''BNR poate sa reduca dobanzile, dar bancile isi vor trimite banii inapoi de unde i-au luat, adica la bancile-mama, chiar daca ele s-au angajat ca nu-si vor reduce capitalul din Romania. Am vazut doar cum au ajuns acei 4 miliarde  euro sa se evapore din Romania'', a explicat Parvan.

Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania este de parere ca atat timp cat Ministerul Finantelor continua sa se imprumute pentru a-si plati datoriile, banii vor ajunge tot la banci. ''Practic suntem intr-un cerc: banii de la BNR se duc la banci, acestea imprumuta MFP, iar ministerul intoarce banii la banci, unde aici raman. IMM sunt in afara acestui cerc. In Romania este o lipsa totala de incredere, pe de-o parte IMM si populatia nu prea indraznesc sa mai ia credite datorita dobanzilor, acestea nu sunt sigure daca dobanda la imprumutul contractat va scadea sau, cum se intampla la noi va creste si mai mult, iar pe de alta parte bancile nu dau credite pentru ca le e frica sa nu piarda banii'', a subliniat Cristian Parvan.

Integral in Curierul National