Oamenii de stiinta vor sa lase economia in sarcina computerelor

Data publicarii: 10-06-2009 | International

Putem impacheta intregul sistem economic, cu toate interactiunile complexe dintre oameni, politicieni si evenimente naturale, intr-un singur software rulat pe computer? Cativa oameni de stiinta cred ca acest lucru nu numai ca este posibil, ci si dezirabil.

Dirk Helbing, fizician la Institutul Federal de Tehnologie din Elvetia spune ca sistemul economic nu este singurul monstru iesit din cutie si scapat de sub control. Dinamica haotica a traficului dintr-o metropola nu poate fi calculata prin formule matematice, insa modelele informatice lasa milioane de vehicule virtuale sa interactioneze dupa un tipar realistic, descoperindu-se astfel potentiale probleme inainte de implementarea unui sistem de circulatie.

Helbing este de parere ca aceeasi metoda poate fi folosita si in economie. "In momentul de fata nu utilizam intreg potentialul stiintei. Trebuie sa punem la aceeasi masa oameni de stiinta din diferite domenii si sa dam nastere unui model economic virtual care sa includa cat mai multe date", spune fizicianul.

La o scara mai mica, propunerea sa a fost deja pusa la lucru. Cu cativa ani in urma, cand statul american Illinois a decis descentralizarea pietei energetice, initiatorii au avut ca prim obiectiv evitarea situatiei din California, unde s-a ajuns la monopolul Enron si la distorsionarea dezastroasa a pietei.

Pentru aceasta, autoritatile au angajat Argonne National Laboratory (ANL) pentru crearea unui simulator al pietei energetice locale care sa incorporeze furnizorii, consumatorii, reglementatorii si ceilalti intermediari.

Echipa ANL a intervievat mai intai diferiti jucatori pentru a le intelege comportamentul. Fiecare a fost translatat intr-un agent virtual ghidat dupa propria strategie, dar capabil sa-si schimbe atitudinea in functie de miscarile celorlalti agenti. Rularea programului a dus la descoperirea unor vulnerabilitati similare cu cele manifestate in realitate in California.

Simulatorul ANL a fost folosit ulterior in Croatia, Portugalia si Coreea de Sud. NASDAQ si mai apoi alte cateva burse au folosit soft-ul pentru observarea impactului schimbarii regulilor de tranzactionare. Grupuri din SUA si Europa lucreaza in prezent la construirea unor modele similare pentru intreaga economie, in care sunt virtualizate cantitati imense de date: milioane de indivizi, familii, firme, banci, guverne, organisme de control, etc.

Helbing impreuna cu alti colegi au inaintat Uniunii Europene propunerea de a finanta un program de cercetare in acest domeniu, care sa reuneasca o larga comunitate de oameni de stiinta: economisti, fizicieni, juristi, informaticieni.

Cresterea exponentiala a capacitatii de calcul ar putea duce in scurt timp la crearea unui sistem informatic capabil sa depisteze din timp potentiale anomalii sau disfunctionalitati ale economiei, precum criza actuala, este de parere Helbing.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: