SUA a aprobat vanzarea Chrylser catre Fiat

Data publicarii: 10-06-2009 | International

Curtea Suprema a Statelor Unite a eliminat orice obstacole din calea vanzarii producatorului auto Chrysler catre Fiat, in timp ce General Motors (GM) a inceput reorganizarea consiliului director indelung criticat prin numirea unui nou presedinte, relateaza Reuters.

Curtea a respins cererea unor fonduri de pensii din Indiana, care doreau o amanare a vanzarii catre un grup in frunte cu Fiat, marcand o victorie a administratiei Obama care directioneaza restructurarea producatorului auto falimentar.

"Suntem incantati ca putem inainta demersurile pentru o alianta intre Fiat si Chrysler, ceea ce ii va permite grupului Chrysler sa se reorganizeze drept o companie viabila si competitiva", a declarat un oficial al Casei Albe.

In acelasi timp, presedintele Trezoreriei statului Indiana, Richard Mourdock, s-a declarat "dezamagit" de acest verdict.

"Efectele viitoare ale deciziei Curtii asupra pietelor de capital raman de vazut", a spus Mourdock.

Conform declaratiilor unei surse apropiate planurilor Chrysler, ramasa sub anonimat deoarece aceasta nu sunt inca publice, compania vrea sa fuzioneze cu Fiat pana miercuri dimineata.
"Decizia de astazi este o veste buna pentru Statele Unite. Iesirea rapida a Chrysler de sub protectia legilor aplicate institutiilor falimentare ii va permite companiei sa fie mai competitiva", a declarat Gary Peters, membru al Camerei Reprezentantilor.

Luni, vanzarea Chrysler catre Fiat a fost blocata temporar de un judecator al Curtii Supreme, fara a se da indicatii asupra duratei amanarii.

Judecatoarea Ruth Bader Ginsburg a declarat ca ordinele judecatorului care a aprobat vanzarea sunt suspendate temporar pana la instructiuni viitoare ale acesteia sau ale Curtii Supreme.

Fondurile de pensii din Indiana au cerut Curtii Supreme sa opreasca vanzarea Chrysler pentru a putea face apel in fata celei mai inalte curti de justitie din Statele Unite.

Acestea sustin ca preluarea Chrysler de catre Fiat este neconstitutionala deoarece considera ca favorizeaza marii creditori in detrimentul celor mici.

Chrysler, care era unul dintre cei trei mari producatori auto americani, alaturi de Ford si General Motors (GM), a inaintat pe 30 aprilie cerere pentru intrarea in faliment.


GM a numit marti pe Ed Whitacre, fostul director executiv al companiei AT&T, drept presedinte al consiliului director al grupului reorganizat, in momentul in care va iesi din faliment.

GM, care a inaintat cerere pentru intrarea in faliment pe 1 iunie, vrea ca activele sale sa fie vandute pentru ca o noua companie, mai mica, sa iasa de sub protectia Curtii in 60 de zile, pachetul majoritar de actiuni fiin detinut de guvernul american.

Fostul presedinte si director executiv al GM, Rick Wagoner, a carui reputatie a depins de evitarea falimentului, a fost inlaturat din functie de administratia Obama la finalul lunii martie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: